50 éves Miller Zoltán színész, énekes

Ma ünnepli 50. születésnapját Miller Zoltán színész, énekes, az Emberek zenekar frontembere.

Budapesten látta meg a napvilágot 1973. december 10-én. Szülei operaénekesek: édesanyja Dobránszky Zsuzsanna, édesapja Miller Lajos, Kossuth-díjas és a Nemzet Művésze volt.

Az Óbudai Gimnáziumban érettségizett 1992-ben, ahol Ördögfiókák névvel rockzenekart alapított. Előbb feldolgozásokat (Guns N’ Roses, Deep Purple, Led Zeppelin, AC/DC) játszottak, majd – Miller Zoltán „megvillantva” dalszerzői és szövegírói képességeit, – saját dalokat is. Édesanyja ajánlására jelentkezett a Gór Nagy Mária Színitanodába, ahol 1994-ben végzett. Osztálytársai között volt Ullmann Mónika, Liptai Claudia és Szabó P. Szilveszter. A tanoda befejezése óta szabadúszó.

 

 

Növendékként, 1993-ban szerepet kapott az Arany János Színház Grease című GNM-es produkciójában Doddy szerepében, amelyet még sokáig játszottak az ország számos színpadán. Pályája elején prózai szerepekben és musicalekben egyaránt láthatta őt a közönség. Többek között szerepelt az Operett Színház Valahol Európában című darabjában is, játszott továbbá a Tháliában, a József Attila Színházban, a Madách Színházban, a Soproni Petőfi Színházban, a Piccolo Színházban, a Tivoliban és a Miskolci Nemzeti Színházban. Az 1997/1998-as évadot Duisburgban töltötte, ahol A nyomorultakban Enjolras szerepét énekelte nagy sikerrel.

 

 

1995-ben Berkes Gáborral megalapította Emberek nevű zenekarát; a BMG-vel közösen három albumot is kiadtak, ebből rögtön az első, a Száz út, majd az 1997-ben megjelent második nagylemez, a Tábortűz is aranylemez lett. 1998-ban adták ki harmadik nagylemezüket Forog a Föld címmel. 2011-ben tartották a 15. születésnapi koncertjüket.

 

 

Miller Zoltán 1999-ben, mint az „év legjobb musical énekese” eMeRton-díjat kapott. A Madách Színház Az Operaház Fantomja musicaljében – hármas szereposztásában Csengeri Attila és Sasvári Sándor mellett – a Fantomot és – a darab másik férfi főszerepét, – a hősszerelmes Raoult is megformálta. 2004-ben az „év legnépszerűbb színésze” kategóriában vehette át a Súgó Csiga díjat. A Csináljuk a fesztivált! című televíziós műsor második szériájának győztese lett 2007-ben.

2008. szeptember végén megjelent első szólólemeze Fehér és Fekete címmel a Sony BMG gondozásában, melyen hat feldolgozásszám és hat saját dal hallható. Az énekes a következőképpen fogalmazta meg a lemez irányvonalát:

„Mindig megtaláltam mindenben a jót. Ha ért valami nagyon-nagyon kellemetlen, mondhatni tragikus dolog, akkor is azt mondtam: ez azért történt, mert valami sokkal jobb jön ezután! Az elmúlt tíz év szerelmei, gyötrelmei, gondolatai, élményei, a világgal való örök harc – néha kudarc –, feladás és újrakezdés, szárnyalás és mélyrepülés, kiégés és fellángolás, önpusztítás és életszeretet! De mindig őszintén! Ez mind egy lemezen!"

 

 

Nem sokkal a szólóalbumának kiadása után, 2009–2011 között szinte teljesen visszavonult a zenei és színházi élettől. Majd játszott a budapesti Madách, József Attila és kecskeméti Katona József Színházak színpadain. Színészmesterséget is tanított a Gór Nagy Mária Színitanodában. 2013 decemberében az Erkel Színház színpadán egy különleges zenés est keretében lépett fel először édesapjával és fiával közösen.

 

 

Színpadi munkái mellett filmekben is szerepel és szinkronizál is.

Munkásságát 1999-ben EmeRTon-díj, 2004-ben Súgó Csiga díjjal, 2006-ban Gundel művészeti díjjal ismerték el. 2007-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztét is megkapta.

 

 

Háromgyermekes apuka, fia Miller Dávid énekes, műsorvezető. Felesége Vágó Bernadett.

EZ, ATEMPO.sk