70 éves Dörner György, világsztárok magyar hangja

Ma ünnepli 70. születésnapját Dörner György Kossuth-díjas színművész, szinkronszínész, az Újszínház igazgatója, érdemes és kiváló művész.

Budapesten látta meg anapvilágot 1953. december 9-én. Édesanyja korai halála miatt apai nagymamája nevelte. Harmadszori próbálkozás után nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1979-ben végzet Horvai István és Kapás Dezső osztályában.

 

 

Ugyanebben az évben a Nemzeti Színház tagjaként kezdte meg pályafutását. 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja, 1988-tól a Radnóti Miklós Színház társulatának tagja. 1989-től szabadfoglalkozású művész. Játszott a veszprémi Petőfi Színház, a Komédium, a Várszínház, a tatabányai Jászai Mari Színház, a kecskeméti Katona József Színház és a Pesti Magyar Színház előadásain.

2011 októberében nevezték ki az Újszínház igazgatói posztjára, majd 2017 után 2022-től is újabb ötéves megbízást kapott.

 

 

Színpadi alakításai mellett számos mozi- és televíziós filmben szerepelt (Az énekesnő, Kútfejek, Üvegtigris, 6:3, avagy játszd újra Tutti!, Honfoglalás)

De legtöbben talán a hangját ismerik, hisz sokat szinkronizál, jellemzően Bruce Willis, Mel Gibson, Eddie Murphy, Sam Neill és Michael Douglas, illetve Kirk Douglas ifjúkori szerepei számára kölcsönzi a hangját.

Munkája elismeréséért 1999-ben megkapta az érdemes művész, 2017-ben pedig a kiváló művész kitüntetéseket. 2020-ban a Madách-díjat és a Kossuth-díjat is átvehette.

 

 

Nős, felesége Kuthy Zsuzsanna. Egy orvos és egy kémikus fiúgyermek apja. Vidéken, Duna menti házában él.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Újszínház