70 éves Csemiczky Miklós zeneszerző, a "Négyek" tagja

Ma ünnepli 70. születésnapját Csemiczky Miklós Erkel Ferenc-díjas és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, érdemes művész.

1954. március 16-án látta meg a napvilágot Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Kocsár Miklós növendékeként, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Sugár Rezsőnél és Petrovics Emilnél tanult zeneszerzést (1977–1982).

Közös zenei műhelyt hoztak létre Vajda János, Selmeczi György és Orbán György zeneszerző társaival Fiatal Zeneszerzők Csoportja néven. A „Négyek” egy baráti társaság, akik azonos művészi-esztétikai elveket vallanak és képviselnek műveikben. Céljuk az évezredes európai zenei hagyományhoz kapcsolódó, a közönség számára befogadható, érthető és élvezhető zeneművek megalkotása. Közös fellépéseik és megnyilatkozásaik okán a szaksajtó a ’80-as évek második felétől a „Négyekként” említi őket.

 

 

1982-ben a Zeneműkiadó Vállalatnál dolgozott szerkesztőként. 1983 óta szolfézst, zeneelméletet és hangszerismeretet tanít régi középiskolájában. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében szolfézst, zeneelméletet oktatott a fúvóskarnagy szakon, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerző szakán hangszerelést (1991–92). 1998-ban a LFZF Budapesti Tanárképző Intézetében zeneelmélet, partitúraolvasás, hangszerismeret tárgyakat tanított karvezetés szakon, 1999 óta pedig a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének docense. 

A Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny Művészeti Tanácsának tagja. Zsűritag volt nemzetközi kórusversenyeken és zeneszerzőversenyeken (Gorizia, Arezzo, Debrecen, Budapest).

 

 

A zeneszerző a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának 50. jubileuma alkalmából Dies Sanctificatus címmel írt művet az együttesnek, melynek bemutatója 2014 szeptemberben volt Komáromban a jubileumi koncertjükön. 2016-ban az ő műve volt a Kórusok Éjszakája záródala.

2018-ban hanglemez jelent meg Csemiczky Miklós műveivel szegedi művészek előadásában. 

Munkásságát 1986-ban Erkel-díjjal, 1996-ban Bartók–Pásztory-díjjal ismerték el, 2020-ban Érdemes művész kitüntetésben részesült.

ATEMPO.sk