LEMEZ-MUTATÓ: A Weezer új korongja a tengerpartról

Weezer

Egy varázslatos nyár története. Sirályokkal és boldog gyerekekkel kezdődik. Az új album címe: "Weezer (White album)". A borítón is a fehér szín dominál, amin a csapat tagjai egy tengerparti deszkaházat támasztanak, annak árnyékában. Beach Boys életérzés, koncept album is lehetne: a gondtalan, szerelmes nyár a tengerparton, amit a Weezer, mint los angeles-i banda, nagyon jól ismer.

Ezt az együttest még az "Island in the Sun" időszakból ismerem, ami az ezredfordulón jelent meg. Imádom ezt a popos punk vagy punkos popzenét. A csapat 1992-ben alakult és két évvel később már jelent is meg lemezük, amit a mostanival bezárólag kilenc követett. Így az eddig megjelent tíz albumból összesen 17 millió példányt adtak el világszerte. Több, mint féltucat kiadónál is megfordultak ez idő alatt, a Geffennél kezdtek 1993-ban, az új albumot pedig az Atlantic Records és a Crush Music adta ki. Jelenleg a következő tagokból áll a formáció: Rivers Cuomo (ének, gitárok), Patrick Wilson (dobok), Brian Bell (gitárok, vokál, billentyűk) és Scott Shriner (basszusgitár, háttérvokál, billentyűk).

Április elején jelent meg az összeállítás, és 11-én a negyedik volt az USA slágerlistáján. Még 2015 őszén kezdték kiadni a lemezen szereplő dalokat, így az album felét már össze is lehet szedni, mert ötöt jelentettek meg a korongon szereplő tíz szám közül. A lemezen több dalban is meghatározó a zongora, amit előszeretettel használnak. Egyes dalok hangzásvilága számomra olyan volt, mintha a U2 Beach Boys-t játszana, ha szabad ilyen extrém megfogalmazással élnem. Bármi van – menj le a partra, élvezd a tengert, a napfényt és a társaságot; élvezd a nyarat. És mindezt azzal a lezser és könnyed pszichedelliával fűszerezve.

Weezer

 

Tracklista

"California Kids" – ha bármi gondod van, ha egy süllyedő hajón ülsz is, a kaliforniai kölykök mentőövet dobnak és megmutatják a csillagok fényét.

"Wind In Our Sail" – hasonlóan a lemeznyitó számhoz, itt sincs semmi gondunk, jó szelünk van, a hajónk halad. Egyfajta matróz dal is lehetne, nagyon vad és nagyon szelíd tengerészeknek.

"Thank God for Girls" – a női nem dicsérete és magasztalása, és ami a legszebb, hogy Istennek mondanak köszönetet értük, még ha nem is értjük a csajokat.

"(Girl We Got A) Good Thing" – könnyed szerelmi történet, ami eljut a nászúthoz is

"Do You Wanna Get High?" – hát ezért a szövegért a hatvanas években megkövezték és imádták volna a bandát. Nyíltan propagálja a drogfogyasztást, bár igaz, hogy elegáns köntösbe bújtatva. Épphogy el nem röppenek én is.

"King of the World" – itt már tényleg csak az hiányzik, hogy a világ királyai legyünk, és semmire ne legyen gondunk. A csajunknak egyetlen könnycseppet se kelljen hullajtania, hacsak nem unalomból.

"Summer Elaine and Drunk Dori" – ismerős gitárriffel kezdődik a dal...igen ez a Lithium a Nirvanától. A koncepció hasonló a többi dalhoz: elhagyott a csajom, de kit érdekel! Mi is történik? Milyen volt tizenhat évesen? Azok a csajok mind tovatűntek! Egy érdekes megállapítás: Isten – Nő! Hát tényleg nem lehet hímsovinizmussal vádolni a bandát!

"L.A. Girlz" – ismét a szebbik nemhez szól egy dal. Bármit megteszek érted! Szeret-e bárki úgy téged mint én? Mindent feladtam érted. Hát ilyenek a los angeles-i lányok.

"Jacked Up" – itt nagyon jól kijön a zongora mint ritmushangszer. Egy újabb szerelmes dalt hallhatunk, az utolsót.

"Endless Bummer" – az egyetlen negatív dal. A nyár végét akarja, szinte erőszakosan, de csak a szövegben. A zene akusztikus gitáron és vokálokon megy; csak a végén csatlakozik a többi hangszer. Sirályokkal és boldog gyerekekkel végződik, ahogy kezdődött.

 

Ezt a lemezt se a karácsonyfa alá szánták, hanem a strandokra, hogy ott bömböltessék. Néhány évtizeddel ezelőtt is üzletet csináltak a karácsonyból azzal, hogy "merrychristmas"-okádékokat sorozatgyártottak. De sokan, főleg a hatvanas és hetvenes évek fordulóján tavaszra időzítették a lemezük megjelenését, hogy a nyári fesztiválszezonra már ismerjék a dalaikat. Ez rendkívül tiszteletre méltó és becsülendő; és garantált a hangulat a nyári koncerteken. A fesztiválok mellett pedig a víz közelsége adhat igazi löketet ennek a muzsikának. Szóval ha lazítotok egy medence-partyn, vagy egy tó mellett buliztok és zene kell – ezt az albumot mindenképpen ajánlom.

Bódis Attila, ATEMPO.sk