Öröktűz – a Vass Lajos Kórus virtuális ősbemutatóra készül

Öröktűz – a Vass Lajos Kórus virtuális ősbemutatóra készül

A budapesti Vasas Művészegyüttes Alapítvány Vass Lajos Kórusa Bárd Judit és Szűcs Dániel karnagyok vezetésével egy különleges eseményre készül.

Áprilisban lett volna az ősbemutatója Zarándy Ákos az együttes számára komponált kórusművének, az idén 100 éves Reményik-versre írt Öröktűznek. Ám mivel a bemutató elmaradt, a 117 éves kórus úgy döntött, a 21. századi technika adta előnyökkel élve VIRTUÁLIS ősbemutatót tart a darabból.

 

Vass Lajos Kórus

 

Különlegessége a dolognak, hogy a kórus épp csak belekezdett a művel való ismerkedésbe, mikor fel kellett hagyniuk a rendszeres próbákkal, így a kórus tagjai - akik 25 és 78 év közöttiek - csupán hangfelvétel alapján, önállóan tanulták be a nem könnyű kórusművet. A legnehezebb feladat azonban nem az volt számukra, hogy a modern technika vívmányait megtanulják kezelni - ebben az erős szándék, a tenni vágyás, a zene szeretete segítette a kórustagokat -, hanem az, hogy a zeneileg érzékeny, homofon, de rubato művet annak zenei és filozófiai mondanivalójával a kórushangzás élménye nélkül is meg tudják valósítani, mert

ez bizony nem egy tipikus "karanténdal", hanem 21. századi komolyzene.

A virtuális ősbemutató, melyet a mű mondanivalójához kapcsolódó képi anyag illusztrál, 2020. május 28-án 19.00 órakor lát napvilágot a kórus közösségi oldalán.

ATEMPO.sk