GusGus: izlandi sztárzenekar lemezbemutatója Pozsonyban és Budapesten

A kortárs elektronika egyik legegyedibb hangzású formációja, az izlandi GusGus tart koncertet ma Pozsonyban a Régi Vásárcsarnokban és december 8-án Budapesten az Akvárium Klubban. A csapat nemrég megjelent, Mexico című albumát mutatja be a magyar közönségnek.

A Mexico című lemezen mindent megtalálunk, amiért a zenekart szeretni lehet: lüktető ütemek, erotikus fülledtség, popos szentimentalizmus és az a bizonyos plusz, amitől a lábak önkéntelenül táncolni kezdenek.

 

 

Az elmúlt három évtizedben Izland elsőszámú exportcikke a minőségi könnyűzene lett, és ebben a GusGus is komoly szerepet játszott. A kezdetben filmezéssel és színészettel foglalkozó formáció (a jelenlegi tagok: Stephan Stephensen, Birgir Thórarinsson, Daniel Ágúst Haraldsson, Högni Egilsson) hamar rájött, hogy az elektronikus zenével még jobban ki tudja fejezni magát. Az első időszak keményebb, technósabb iránya idővel kiegészült a soullal, de folyamatosan kísérleteznek a hangzásvilággal.

Az idén megjelent Mexico a kilencedik stúdióalbum, amelyről nyáron a zamárdi Balaton Soundon is játszott már a formáció. Az anyagon az eddigi legpoposabb oldalát mutatja a zenekar. A lemez legnépszerűbb slágerei (Crossfade, Obnoxiously Sexual) mellett helyet kapnak a repertoárban az olyan régi kedvencek is, mint az Over vagy az Arabian Horse.

 

 

A GusGus hangzásvilágához egyedi fényshow párosul, amelyet a csapat aktuális turnéjához terveztek.

ATEMPO.sk / MTI