Bartók- és jazzünnep a Müpa Home heti műsorán

Snétberger Ferenc és Lukács Miklós koncertje mellett Bartók Béla 140. születésnapjáról is megemlékezik a Müpa Home heti közvetítéssorozata.

Március 25-én ünnepeljük Bartók Béla születésének 140. évfordulóját. Az elmúlt 16 évben számtalan Bartók-szerzemény csendült fel a Müpa róla elnevezett hangversenytermében, így a jeles nap alkalmából ezekből válogattak össze egy estére valót hazai muzsikusok tolmácsolásában.

Különleges helyet foglal el Bartók művei között a népzenére épülő hegedűrapszódia, amelyet Fenyő László és kamarapartnerei 2014-es előadásában élvezhet a közönség. Bartók mindössze 22 éves volt, amikor Strauss hatására megírta első nagyzenekari kompozícióját, amelyben Kossuthot mintázta meg. A szimfonikus költeményt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adja elő Kovács János karmester vezényletével.

Baráti Kristóf hegedűművész Bartók Geyer Stefi számára komponált első hegedűversenyével nyitotta 2016-os estjét, ezt a zenei vallomást is újra hallhatják a nézők a Müpa Home közvetítésének köszönhetően. A műsort pedig egy csemege zárja: a Muzsikás együttes a Müpa 10. jubileumi hétvégéjén a népzenegyűjtő Bartók élményeinek "rekonstruálásával" idézte meg a zeneszerzőt, ezt az előadást most a Müpa Home nézői újra meghallgathatják.

RÉSZLETEK

A magyar jazz évtizedek óta meghatározó szereplője Snétberger Ferenc, akinek repertoárját a roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a dzsessz. Most újra látható 2017-es koncertjén triójához a skandináv dzsessz egyik legmarkánsabb képviselője, a norvég trombitás Nils Petter Molvar csatlakozott.

RÉSZLETEK

Pár hónappal ezelőtt érkezett meg a Müpába az intézmény legújabb cimbalma, amelyet annak legavatottabb hazai ismerője, Lukács Miklós szólaltathatott meg először.

Bár közönség előtt való debütálására még várni kell, a Müpa Home e heti programjának zárókoncertjén minden a cimbalomról szól. Lukács Miklós Cimbiózis névre keresztelt együttese ugyanis a Müpában mutatta be harmadik albumának anyagát. A megszokott trió felállást erre az alkalomra klarinéttal és fagottal kiegészülve kvintettre cserélték, ám a Lukácstól megszokott, a jazz, a klasszikus és a kortárs zene jegyeit mesterien ötvöző kompozíciók megmaradtak.

A Müpa Home koncertjei megtekinthetők a Müpa honlapján és hivatalos YouTube-csatornáján.

ATEMPO.sk / MTI