Palóc Hagyományéltető Napok veszik kezdetét Balassagyarmaton

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

A Palóc Hagyományéltető Napokat rendezik meg a Nógrád megyei Balassagyarmaton; a négynapos rendezvény színházi előadással kezdődik csütörtökön, vasárnap tartják a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos-népművészeti eseményét, a palóc búcsút.

Jakus Julianna művelődésszervező elmondta: a nyitó esemény A fekete kakas című darab bemutatása lesz a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, a Fabók Mancsi Bábszínház felnőtteknek szóló előadását a Déryné Program segíti.

Pénteken Bé van a lélek zárva címmel Harangozó Imre néprajzkutató fotókiállítását nyitják meg a Szerbtemplom Galériában.

A Palóc ligetben Folk ligetet alakítanak ki szombaton, kirakodó vásárral, népi játékokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal.

A palóc falvak közül Buják, Kétbodony és Nógrádsipek mutatkozik be, a látogatók megkóstolhatják a palóc konyha remekeit, a bujáki süteményeket, a kétbodonyi szilvásgombócot, vagy a szlovákgyarmati haluskát.

Lesz mese és muzsika a legkisebbeknek, fellépnek a térség hagyományőrző csoportjai, este a Csík Zenekar ad koncertet.

A Szent Anna-napi palóc búcsút huszonhatodik éve szervezik meg Balassagyarmaton, a rendezvény néhány éve egészül ki népművészeti fesztivállal.

Vasárnap 10 órakor a római katolikus főplébániatemplomtól indul a búcsújáró népviseletes menet a Palóc ligetbe. Útközben imádságot tartanak a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében található szandai káponkánál.

A szabadtéri Palóc színpadon Ternyák Csaba egri érsek és Turai János kanonok plébános mutat be ünnepi szentmisét, a szertartás végén a püspök megáldja a családokat.

A liturgián közreműködnek a balassagyarmati Szent Felicián Kórus, Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével; Holecz Istvánné, a Népművészet Mestere; a Rimóci Rezesbanda, valamint a történelmi Nógrád vármegye hagyományőrzői.

Jakus Julianna hozzátette: eső esetén a koncertet és a szentmisét a megyeháza nagytermében, a Folk liget programjait a művelődési központban rendezik meg.

 

RÉSZLETES PROGRAM

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Komka Péter