Különleges koncertre készül Miklósa Erika a Virtuózok felfedezettjeivel

Különleges koncertre készül Miklósa Erika a Virtuózok felfedezettjeivel

A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató legkiemelkedőbb tehetségei lépnek fel Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas koloratúrszoprán énekesnővel a Zsidó Kulturális Fesztiválon augusztus 25-én Budapesten, a Dohány utcai Zsinagógában.

A fantasztikus koncerten Lugosi Ali klarinéton, Szüts Apor zongorán, Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűn és Bánkövi Bence csellón kíséri a művésznőt.

Vendégük a közismert jazz-zongorista, Káel Norbert lesz. A nyári hangulatú koncert egyben Astor Piazzolla születésének századik évfordulójáról is megemlékezik.

 

Miklósa Erika és a Virtuózok

 

A klezmer tematikájú nyitódarab Fröst-Feidman szerzeményének Szüts Apor-féle átirata, amelyet a Virtuózok első abszolút győztese, korosztályának legkiemelkedőbb magyar klarinétművésze, Lugosi Ali előadásában halhatnak majd. Ezután Ernest Bloch Nigun című darabját tolmácsolja Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűművész. A darab tisztelgés a zsidó hagyományok előtt: azt a harmonikus és stiláris nyelvet beszéli, amely a háború előtti Európa nagy kántori hagyományaira volt jellemző.

Ezután a színre lép a Díva, Miklósa Erika – Verdi Traviatájának első felvonásából Violetta áriáját énekli, az előadás különlegessége, hogy a tenor énekes szólamát Lugosi Ali klarinétja helyettesíti.

 

Virtuózok

 

E csodálatos duett után két közkedvelt Gershwin-szerzemény következik, Szüts Apor virtuóz előadásban és a felejthetetlen Miklósa Erika-féle Summertime.

Lugosi Ali virtuozitásának egyik csúcspontja az ezt követő darab. Kovács Béla Sholem Alechem, Rov Feidman című szerzeménye annak idején abszolút győztessé tette az akkor 16 éves klarinétost, tévénézők százezrei szavaztak rá ennek hallatán.

 

Virtuózok

 

Astor Piazzolla születésének századik évfordulóját ünnepli a világ 2021-ben, ezért a következő műsorszám Miklósa Erika és a Virtuózok előadásában tisztelgés a világ legcsodáltabb argentin zeneszerzője és zenésze előtt.

Majd a koncert végéhez közeledve még egy szólista maradt ki a felsorolásból: Bánkövi Bence, a Virtuózok Kamaraegyüttes briliáns csellistája Debussy Petit Suite-jének Kocsis Zoltán-féle átiratát fogja előadni.

 

Virtuózok

 

Káel Norbert zongoraművész, az est vendégművésze is a latinos nyári hangulathoz igazodik darabválasztásával. Albéniz Leyenda (avagy közismertebb nevén Asturias) című darabját, "tiszta andalúziai flamencónak" nevezik. A főtémában a zongora azt a gitártechnikát utánozza, hogy a jobb kéz hüvelykujját és ujjait váltakozva játssza. Maga a téma a bulería ritmusát sugallja – amely egy gyors flamenco forma.

Az előadást Piazzolla Libertangója zárja, a Virtuózok zenekarának előadásában.

ATEMPO.sk