NÉZZÉTEK MEG! Dajka Margit pályáját bemutató virtuális tárlat nyílt

NÉZZÉTEK MEG! Dajka Margit pályáját bemutató virtuális tárlat nyílt

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe címmel készített új virtuális kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM - OSZMI).

Dajka Margit 1907. október 13-án született Nagyváradon és csaknem hetven évet töltött a pályán (1918-1985).

A kiállítás bemutatja Dajka Margit gazdag és fordulatos, országokon átívelő életútját a nagyváradi, majd kolozsvári pályakezdéstől, a miskolci és szegedi működésén át, a budapesti színházakban való sikerein keresztül Bors néni szerepéig.

A virtuális kiállítás látogatói bepillantást nyerhetnek Dajka Margit filmszerepeinek sokszínűségébe a második világháború előtti filmgyártás alkotásainak és az 1970-es, majd '80-as évek filmjeiben való remekeléseinek sorra vételével.

A tárlat megvillantja a művész civil életének néhány momentumát is, illetve röviden kitér arra, hogy milyen örökséget hagyott a következő színészgeneráció számára Dajka Margit.

A virtuális tárlat kurátora Papp Kinga Lívia.

Dajka Margit művészetét nem lehet kizárólag egy műfaj keretei közé szorítva jellemezni. Maga sem szerette, és sokáig nem is tűrte el a beskatulyázást, vagy az impulzusok nélküli, egyhangú állandóságot. Tisztasága, szakmai hozzáállása és elhivatottsága töretlen maradt minden korszakban: akkor is, amikor Erdélyből átkerült a Magyarországra, amikor sztárként tekintettek rá, a háború alatti és utáni nehéz években, valamint a színházak államosítása idején és ezt követően is, amikor pályája csúcsára ért Horvai István Madách Színházában.

A tárlatban szereplő képek az OSZMI Fotótárának gyűjteményéből, a plakátok és színlapok az OSZMI Színlap- és Kisnyomtatványtárának gyűjteményéből valók.

 

 

ITT NÉZD MEG TELJES KÉPERNYŐN!

 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: szinhaz.org