Online is követhető a Strauss-maraton – itt a program

Online is követhető a Strauss-maraton – itt a program

Ha január vége, akkor maraton! Nem a szabad ég alatt – kellemes hangversenytermekben, ahol egy nagy zeneszerző művei sorjáznak délelőttől estig, koncerteken és filmvetítésen, a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezésében, amit ONLINE is közvetítenek. Ezúttal a 19. és a 20. században egyaránt otthonos Richard Strauss opusaival ismerkedhetünk, a hazai zenésztársadalom élvonalának jóvoltából.

A 11 koncerten pódiumra lép a MÁV Szimfonikusok, a Győri Filharmonikusok, a Pannon Filharmonikusok, a Concerto Budapest és a Fesztiválzenekar, vezényel Farkas Róbert, Rajna Martin, Vass András, Takács-Nagy Gábor, Fischer Iván. Jobbnál jobb zongoristák váltják egymást Várjon Dénes, Palojtay János, Mali Emese, Báll Dávid és Lajkó István személyében. A vokális zene kedvelői a Nemzeti Énekkar, Pasztircsák Polina, Eleanor Lyons hangjában gyönyörködhetnek – és számos kamaraprodukcióban mutatják meg tudásukat a Fesztiválzenekar kiváló művészei.

Hallhatunk nagy szimfonikus költeményeket és versenyműveket, de rácsodálkozhatunk a kórusok és dalok, zongora- és kamaraművek szépségére is.

A családi koncerten a Burleske zongorára és zenekarra, valamint a Till Eulenspiegel vidám csínyjei szólalnak meg a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában Farkas Róbert vezényletével.

A továbbiakban többek között az Esz-dúr szonáta hegedűre és zongorára, a Hét dal négyszólamú kórusra, az F-dúr szonáta csellóra és zongorára, a Don Quixote, az 1. (Esz-dúr) kürtverseny és a Don Juan hangzik el.

A záróhangversenyen a Budapesti Fesztiválzenekart és az ausztrál szopránt, Eleanor Lyonst Fischer Iván vezényli.

Az ezerarcú, ellentmondásos, de zseniális Strauss 1864-ben született és 1949-ben halt meg, jócskán részesült tehát a 19. és a 20. század szemléletformáló hatásaiból. Írt utóromantikus műveket, meg tudott szólalni a modernség, az expresszionizmus vagy a neoklasszicizmus hangján, és zenéje az irányzat megszületése előtt mutatja fel a posztmodernre jellemző tulajdonságokat. Nem gyártott elméleteket, hivatalnoki rendszerességgel komponált, írt mindent, ami egy nagy életműhöz kell. Csodálták és utálták – de senki sem volt közömbös iránta. Megkerülhetetlen, a legnagyobbak méltó társa.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Program

10.30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
A MÁV Szimfonikus Zenekar családi koncertje, vezényel Farkas Róbert, zongorán közreműködik Várjon Dénes

11.30 Fesztivál Színház
Zalai Antal, Farkas Gábor és a Nemzeti Énekkar, Vezényel Somos Csaba

12.30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Budapesti Vonósok, Közreműködik Ács Ákos (klarinét) és Andrea Bressan (fagott)

13.30 Fesztivál Színház
Palojtay János zongorakoncertje

15.00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Győri Filharmonikus Zenekar, vezényel Rajna Martin, Közreműködik Bársony Péter (brácsa), Szabó Péter (cselló)

16.00 Fesztivál Színház
A BFZ muzsikusainak kamarakoncertje, közreműködők Szőke Zoltán (kürt), Gál-Tamási Mária (hegedű), Juhász Barna (brácsa), Liptai Gabriella (cselló), Mali Emese (zongora)

17.00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Concerto Budapest, vezényel Takács-Nagy Gábor, koncertmester Miranda Liu

18.00 Fesztivál Színház
Szabó Ildikó, Lajkó István és a BFZ muzsikusainak kamarakoncertje

19.00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Pannon Filharmonikusok, vezényel Vass András, közreműködik Bereczky Dávid (kürt)

20.00 Fesztivál Színház
Pasztircsák Polina dalestje, zongorán közreműködik Jan Philip Schulze

21.00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Budapesti Fesztiválzenekar, vezényel Fischer Iván, közreműködik Eleanor Lyons (szoprán)

EZ, ATEMPO.sk