A magyar klasszikus zene napja – ONLINE koncert Kocsis Zoltán emlékére (VIDEÓ)

2021-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok A Magyar Klasszikus Zene Napja rendezvénysorozatot minden év május 30-ra, bevonva az ország számos zenei együttesét.

Kocsis Zoltán Liszt Ferenc- és kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művészének születésnapján számos programmal, koncerttel készülnek 2022-ben is.

Az események a Kodály Központban indulnak május 29-én, vasárnap, ahol a Pannon Filharmonikusok adnak hangversenyt Kocsis Zoltán emlékére, amit ONLINE is közvetítenek.

A hangversenyhez kapcsolódóan, annak szerves részeként 19.00 órától Gyöngyösi Levente Erkel Ferenc-díjas zeneszerzővel, illetve Leszkovszki Albin zeneszerzővel, Visky András József Attila-díjas íróval és Balog József Lajtha- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára beszélget.

A hangverseny 20.30 órakor kezdődik.

 

 

Műsor

Leszkovszki Albin: Zongoraverseny – ősbemutató / A mű a 2020-as Müpa Zeneműpályázat díjazott alkotása
Gyöngyösi Levente-Visky András: Lenni vagy nem – oratórium Trianon 100. évfordulójára, Visky András szövegére – ősbemutató

 

Közreműködik

Váradi Marianna – szoprán
Meláth Andrea – alt
Megyesi Zoltán – tenor
Palerdi András – basszus
Cantemus Vegyeskar (karig.: Szabó Soma)
Balog József – zongora
Vezényel: Bogányi Tibor

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Szigetváry Zsolt