A farsang búcsúszavai - Balga Gabriella is fellép az Opera gálaestjén

Balga Gabriella

Az Erkel Színház 2013-as újranyitása óta eltelt időszak emlékezetes pillanatait eleveníti fel az Opera A farsang búcsúszavai című gálaesten március 5-én, szombaton a II. János Pál pápa téri teátrumban.

A nagyszabású gálán a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kesselyák Gergely első karmester vezényli.

A felvidéki Balga Gabriella mellett Balczó Péter, Brassói-Jőrös Andrea, Boncsér Gergely, Fürjes Anna Csenge, Geiger Lajos, Haja Zsolt, Heiter Melinda, Horti Lilla, Kriszta Kinga, Kováts Kolos, Mester Viktória, Palerdi András, Sándor Csaba, Sümegi Eszter, Szegedi Csaba, Szemenyei János, Szemere Zita és Zavaros Eszter előadásában részletek hangzanak el a Bánk bán, a Bohémélet, A cigánybáró, Az ezred lánya, a Hoffmann meséi, az István, a király, a Nabucco, a Porgy és Bess, a Sába királynője, A varázsfuvola és a West Side Story című produkciókból.

Az Opera Gyermekkara (karvezető Hajzer Nikolett) A makrancos királylány című meseoperából ad elő részletet, a Magyar Nemzeti Balett művészei a Hat tánc című koreográfiát mutatják be, míg a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei a Hunyadi László című operából a Palotást adják elő.

Az esten részletet láthat a közönség az Opera saját gyártásában készülő, Mentesítő mentőhajó című dokumentumfilmből, amely Ruttner Kata rendezésében dolgozza fel az Erkel Színház 70 évadát. A farsang búcsúszavai gálaest háziasszonya Keszei Bori, rendezője Aczél András.

A Magyar Állami Operaház 2013-ban hat év kihagyást és egy szerény helyreállítást követően egyebek mellett azzal a céllal is nyitotta újra az Erkel Színházat, hogy az előadások megtartására átmenetileg alkalmassá tett teátrum az Andrássy úti dalszínház tervezett korszerűsítése idején is biztosítani tudja az Opera működését.

Az Operaház újranyitásával párhuzamosan eljött az idő, hogy az Erkel Színház elmaradott infrastruktúrájának átfogó és szükségszerű korszerűsítése ismét előtérbe kerülhessen. Bár alacsonyabb intenzitással a továbbiakban is helyszínt biztosít befogadott produkcióknak és próbáknak a II. János Pál pápa téri teátrum, az időszerű munkálatok elvégzéséig az Opera tevékenységének fókuszát az Ybl Miklós által tervezett palotába helyezi a kortárs és műfaji korlátokat feszegető produkcióknak helyszínt biztosító Eiffel Műhelyház mellett.

ATEMPO.sk
Fotó: balgagabriella.com