Premier a felvidéki Száraz Dénessel a tévében - jön a Hurok

A Duna mutatja be Madarász Isti, a Tündérkert rendezőjének első játékfilmjét. A több nemzetközi díjjal is kitüntetett Hurok először látható a tévécsatornán december 3-án 21 órától. A film főszereplője az érsekújvári születésű Száraz Dénes.

Hány esély jár az életben? Mi történik akkor, ha egy rossz döntést kijavíthatunk? És ha minden elveszni látszik? Ezek a kérdések állnak a magyar sci-fi műfaj egyik friss, több fesztiválon is díjazott alkotásának központjában.

A fordulatos történetben a cselekmény sajátos szabályok szerint alakul: a jól kidolgozott időutazós thriller tele van váratlan eseményekkel. A gyógyszercsempész Ádám (Száraz Dénes) meg akar lépni főnöke (Anger Zsolt) elől, amikor barátnője (Martinovics Dorina) bejelenti, hogy gyermeket vár. Szorult helyzetében hoz egy rossz döntést, ami tragikus események láncolatát indítja el. Az időhurok ott sejlik fel, amikor Ádám összefut a barátnőjével, aki azt mondja: „Te élsz? Láttalak meghalni!”

 

 

A hasonló témájú filmeket kedvelők több utalást is felfedezhetnek a lebilincselő thrillerben. A beszédes rendszámtáblák például egyértelmű hivatkozás korábbi, időugrást feldolgozó alkotásokra. Bár a nagyjátékfilm itthon készült, mégsem jelennek meg benne tipikus városi helyszínek, vagy uniformisok, ezáltal könnyebb elmerülni a történetben.

Madarász Isti alkotását számos elismeréssel díjazták. Megkapta Triesztben az Ezüst Méliès-díjat, az Athéni Nemzetközi fesztiválon pedig három kategóriában is tarolt: a legjobb speciális effektekért járó díj mellett, Nagy András lett a legjobb operatőr, Anger Zsolt pedig a legjobb mellékszereplő.

 

Alkotók

Forgatókönyvíró: Madarász Isti
Zene: Lucio Godoy
Operatőr: Nagy András
Rendezte: Madarász Isti

Szereplők

Andresz Kati (Fanni néni)
Anger Zsolt (Dezső)
Elek Ferenc (Hurley)
Hegedűs D. Géza (Apa)
Martinovics Dorina (Anna)
Száraz Dénes (Ádám)

ATEMPO.sk
Fotó: MTVA/Film Iroda