Parsifal - Wagner zenés ünnepi játéka a tévében

Felvételről látható Richard Wagner Parsifal című zenés ünnepi játéka az M5 műsorán.

Ein Bühnenweihfestspiel – vagyis „a színpadot felszentelőünnepi játék”. Maga Wagner nevezte így utolsó operáját, a Parsifalt, ami valóban az ünnep, a szakralitás színpadi megjelenítése. Hőse, Parsifal, a szent együgyű, aki tiszta, naiv hite által képes lesz rá, hogy megváltsa a testi és lelki bajoktól szenvedőket, és a Grál, a Krisztus vérét felfogó szent kehely őrzőinek sorába lépjen.

Bűn, fájdalom, áldozathozatal, újjászületés; a tévelygések útvesztőjéről, a szeretet és a megbocsátás csodálatos erejéről szóló történet a húsvéti ünnepkör eszméjét emeli operává, egyszersmind általános érvényű mese rossz és jó mágiáról, sötét és világos harcáról, a megváltás reményéről.

A Parsifal Richard Wagner utolsó operája. Wagner 1845-ben, marienbadi kúrája idején tanulmányozta először Wolfram von Eschenbach Parzival című eposzát, valamint Titurel című eposztöredékét. A bemutatóra 1882-ben a II. Bayreuthi Ünnepi Játékok keretében, II. Lajos és az egész udvartartás jelenlétében került sor. A mű nagy tetszést aratott, de már ekkor felmerült, hogy hossza és színpadra állításának igényessége meghaladja az opera-előadások szokásos kereteit. Wagner ezért kikötötte, hogy műve 30 éven keresztül színpadon csak Bayreuthban adható elő. Csak a tilalom lejártával kerülhetett sor más színházakban történő bemutatására. Koncertszerűen már 1884-ben bemutatták azonban Londonban. A moratórium lejárta utáni első hivatalos színházi előadását 1914. január 1-jén, Barcelonában és Budapesten, a Népoperában tartották. (Az előadást néhány perccel a tiltás lejártát követően, éjfél után kezdték.)

 

A főbb szerepekben:

Tómas Tómasson (Amfortas, Klingsor),
Kovács István (Titurel),
Palerdi András (Gurnemanz),
Kovácsházi István (Parsifal),
Németh Judit (Kundry)

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara

Karmester: Kovács János

 

Mikó András legendás rendezése 35 év után, 2018. április 5-én ezzel az előadással búcsúzott a közönségtől.

 

Az előadás 2024. március 31-én, vasárnap 21.00 órától lesz látható az M5 műsorán.

ITT NÉZD ONLINE

  

EZ, ATEMPO.sk / opera.hu
Fotó: Rákossy Péter