Madaras Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje online

Madaras Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje online

2021. április 10-én, szombaton 19.30-tól a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjét láthatjuk online a budapesti MÜPÁ-ból. Vezényel Madaras Gergely.

 

Közreműködők

zongora - Balog Alexandra
fuvola - Győri Noémi

 

Műsor

Mozart: C-dúr zongoraverseny, K. 503
Ibert: Fuvolaverseny
Dvořák: VIII. (G-dúr) szimfónia, op. 88

 

A hangverseny fiatal művészek felfedezését kínálja, egy zongoristáét és egy fuvolásét. No meg persze a Savaria Szimfonikus Zenekarét, hiszen a nem budapesti szimfonikus együttesek értékeire újra és újra rá kell csodálkoznunk. És akkor még nem beszéltünk a műsoron szereplő, ritkaságszámba menő fuvolaversenyről. A felfedeznivalók sorában szándékosan nem említettük a karmestert: Madaras Gergelyt (1984) már nem kell felfedezni: 2013-tól 2019-ig a francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatója, 2014-től 2020-ig a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere volt, 2018 februárjában pedig meghívást kapott Belgium legnagyobb szimfonikus zenekara, a Liège-i Királyi Filharmonikusok zeneigazgatói posztjára. A magyar együttes élén a Müpa Felfedezések sorozatában a két népszerű Dvořák-szimfónia közül a szlávos bájú, népies VIII.-at vezényli.

A műsor első részében két versenymű is megszólal. Mozart egyik legnépszerűbb bécsi zongoraversenyét, az 503-as Köchel-jegyzékszámú C-dúr koncertet fiatal művész, Balog Alexandra adja elő. Középfokon 2003-ban kezdte meg hangszeres tanulmányait: a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke, felsőfokon a londoni Royal Academy of Music hallgatója volt. 2017 novemberében megnyerte a grazi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt.

A műsor talán legizgalmasabb felfedezése a francia Jacques Ibert Fuvolaversenye (1934) - ez a pezsgő, virtuóz mű a hangszer egyik legjelentősebb 20. századi repertoárdarabja. Megszólaltatója, Győri Noémi nagyszerű tanároknál tanult, nemzetközi versenyeken szerepelt sikerrel, immár sok éve koncertezik Európa- és Amerika-szerte, kiváló lemezeket is készített.

A felvétel a Müpa 2018. szeptember 30-i koncertjén készült.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk