HAZAI-MUTATÓ: Varkocs - Ősi huligánzene Somorjáról (+KLIP)

Erik Turtev

A somorjai Turtev Erik nevét már több hazai formációból ismerhetjük, legyen az a Nomaad vagy akár a Black Mojo. Közel fél éve viszont elindította az Erik Turtev Solo Project-jét, amelyet nem is olyan rég Varkocs névre kereszteltek.

„Abból a célból hoztam létre ezt a formációt, hogy az összes létező szlovákiai népcsoport dorombos dalait, feldolgozzuk. Ezek főleg szlovák, ruszin, magyar, sváb dalok. De foglalkozunk egyéb archaikus felvidéki népdalokkal is.” - tudtuk meg Eriktől.

Nem végleges még a formáció összetétele, a tagok cserélődhetnek, de a mag a következő:

Turtev Erik - doromb, ének és primitív fafúvósok
Szinghoffer Mátyás - cahon nagy lábdobbal, sámándob, berimbao és egyéb perkussziók
Vaczulka Júlia - vokálok

 

Erik Turtev

 

„Saját bevallásunk szerint ősi huligánzenét játszunk, de én elfogadom a világzenét is vagy az experimentális folk-ot. Legtöbbször azt szoktam mondani: zenét játszunk :)” - tette hozzá a fiatal muzsikus.

A formáció középpontjában a doromb áll, mely pengetéssel és fúvással megszólaltatott egyszerű hangszer. Egy keretből és az arra rögzített rugalmas nyelvből áll, melynek anyaga legtöbbször acél, némely változata bambuszból vagy más rugalmas anyagból készül.

„Dorombbal először 2011-ben találkoztam, azóta is a megszállottja vagyok a hangszernek.

Fontos hozzátennem a doromb eredetileg nem egy hangszer, nem az volt funkciója, hogy mint egy instrumentum szórakoztasson. Persze már több ezer éve is létezett a doromb zenei felhasználása, de ez egy gyógyító eszköz volt, nem csupán a szibériai sámánok körében, hanem a 20. században is élő javasasszonyok, gyógyító embereknél a Kárpát-medencében.”

 

Erik Turtev

 

Erik jelentős dorombgyűjteménnyel rendelkezik. „Magyar, szlovák, osztrák, kirgiz, mongol, orosz, vietnám, fülöp-szigeteki dorombok sorakoznak egymás mellett.

De a legnagyobb Kincsem egy a Góbi sivatagban talált Sakha doromb, melyet Marc Brogli svájci torokénekes küldött nekem postán Mongóliai utazása során. Elképzelni sem tudom, hogy kerülhetett egy jakút doromb a Góbi sivatag kellős közepébe :)”

Pár napja megjelent a formáció első feldolgozása és a hozzá tartozó klipje is. „A felvételek Somorján készültek, ahogy a dal is Somorjához kötődik. Balázsfán gyűjtött, Nándi bácsi által elénekelt kanászdalt dolgoztunk fel. Ez nem csupán azért kincs számomra, mert szülővárosomhoz kötődik, hanem azért is, mert egy olyan ősi hangszer neve jelenik meg benne, amely ritkaságnak számít az egész Kárpát medencében.

Ha a történelmi hátterét nézzük a dalnak, kiderülhet, hogy akár a csallóközi Somorja városban is élhettek dorombkészítő cigány mesterek. Ugyanis a doromb 200 évig tiltott hangszer volt, s cigány kovácsok készítették “feketén” az akkori Monarchia területén.

A dal szövegének létezik más verziója is, de Nándi bácsi által énekelt nóta egy egészen sajátos csallóközi változat. Tehát adta magát a klip témája és helyszíne is.”

Nézzétek meg az új klipet Onnan felől címmel.

 

 

A Varkocs folyamatosan készíti az új feldolgozásokat és remélhetőleg szeptemberre készen is lesznek a dorombos dalocskák.

De ha addig élőben szeretnéd hallani őket lesz arra is lehetőség. „Nyárig nem koncertezünk az érettségi miatt, nem szeretnék egyszerre 2 fontos dologra koncentrálni. De júliustól beindulunk. Hallhatóak leszünk az első felvidéki Kurultájon, az Ősök útján rendezvényen Gömörben, illetve a Satu Mare utcazene fesztiválon Romániában. Augusztusban pedig természetesen a bugaci Ősök napján.” Ezen kívül is lesznek fellépések, melyekről a hivatalos közösségi oldalunkon tájékoztatnak majd mindenkit.

„A zenekar legfontosabb célja, hogy újra divatba hozzuk a dorombot, ezt az ősi elfeledett hangszert.” - zárta a beszélgetést Erik.

A formáció egy különleges színfoltja a felvidéki zenei életnek és a céljuk eléréséhez mi is sok sikert kívánunk.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk