Keleten hódított a Szent György Kórus (VIDEÓ + FOTÓK)

Keleten hódított a Szent György Kórus (+ FOTÓK)

Vasárnap délután az Advent Zemplén kapujában elnevezésű eseménysorozat részeként a kelet-szlovákiai, nagykaposi református gyülekezet templomában adott koncertet a dunaszerdahelyi Szent György Kórus.

A koncertet közös, a református, a római katolikus és a görög katolikus egyház képviselői részvételével kiszolgáltatott ökumenikus áhítat előzte meg. Az énekkar közel egy órás műsorát ezúttal klasszikus karácsonyi énekekből, valamint Bárdos Lajos, John Rutter, Kocsák Tibor, Händel, Adolphe Adam és még néhány más szerző műveiből állította össze Érsek Rezső, az énekkar vezetője és karnagya. Természetesen nem hiányozhatott John Lennon karácsonyi klasszikusa, ezúttal magyar fordításban, valamint ráadásként Leonard Cohen gyönyörű Hallelujah-ja sem.

 

Szent György Kórus

 

Mivel már az itthoni, adventi, és már az azt megelőző koncertkörút programja is eléggé zsúfoltak voltak - kérdezem Érsek Rezsőtől - mi késztet arra benneteket, hogy az ország ilyen távoli csücskébe (mindössze kb. 6 km-re az ukrán határtól) is elvigyétek Dunaszerdahely hírét és zenétek üzenetét?

Tapasztalataim alapján úgy vélem, hogy kórusunk híre már egy lépéssel megelőzött bennünket, különben nem kapnánk felkéréseket ilyen távoli helyekről is, belföldről és külföldről egyaránt. Ezekben a koncertjeinkben benne van az egész éves munkánk, fáradozásunk.

Mit érne a zene, ha csak arra lenne jó, hogy magunknak énekelgessük. Szerintem meg kell ezt mutatni mindenkinek, akit csak érdekel – örömünket az éneklésből átadni másoknak is, bármilyen távolságra is vannak tőlünk.

 

 

Hol lesz a legközelebbi külföldi fellépésetek?

A legközelebbi külföldi fellépésünk december 7-én Győrben, a Széchenyi téren lesz az idei adventi vásár kulturális részeként.

Mint mindig, az új műsor számait is személyesen hangszerelted, és többségében te magad is játszod. Mégis, helyenként mintha valami változást érzékelnék a zeneszámok megfogalmazásában és összhangzásában.

Koncertjeink célja, hogy énekünk minél szélesebb rétegekhez és minden generációhoz szóljon, felhasználva a 21. század adta technikai lehetőségeket, ami a kórus és „szintetikus zenekar” ötvözésével tökéletes zenei élményt nyújt. Így próbáljuk meg még befogadhatóbbá és elérhetőbbé tenni az igényes klasszikus és egyházi zenét egy könnyebb hangvételben mindenki számára.

 

Szent György Kórus

 

A kórus történetében itt énekelt első alkalommal szólót Bokros Marianna, aki selymesen árnyalt hangszínével és kifinomult előadásmódjával azonnal megszerezte a hallgatóság elismerését és rokonszenvét. Boráros Pál zongorakísérettel előadott hegedűszólója, valamint Bazsó Horváth Zsuzsanna könnyeden szárnyaló fuvolajátéka szintén nagyban hozzájárultak a kórus egyedi hangzásához, a művészi összhatás fokozásához, és nem utolsó sorban a kórus tapssal mérhető sikeréhez is.

A Szent György Kórus ezen koncertjének is, mint már megannyi másnak, ismét sikerült megérintenie hallgatóságának lelkét, ezáltal hozzájárulnia a megbékélés és a szeretet eszméjének továbbgondolásához ebben a mindennapi világi gondokkal terhes, de várakozásokkal teljes adventi időszakban.

 

 

Cséfalvay Ágoston, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Ágoston