„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Ezt a 15 éves zongorista fiút nem lehet nem szeretni. Közhelynek hangzik, de esetében tényleg igaz: kedves jelenlétében mosolyra derülnek az arcok, kivirulnak a zord tekintetek. Aki pedig meghallja zongorázni, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, különleges kincset talált.

Hollerung Gábor, Plácido Domingo, Eugene Kohn, Medveczky Ádám, Howard Shelley, Bogányi Gergely, Balázs János – hogy csak néhány karmestert és zongoraművészt említsünk a legnagyobbak közül, akikkel dolgozott már Balázs-Piri Soma, és akik a közös munka után azt nyilatkozták, alig várják a következő alkalmat.

A karmestereket, zenekarokat, zenésztársakat lenyűgözi érett, technikás játéka, tudása, fegyelme, tehetsége.

Nem volt ez másként október 12-én Londonban sem. Soma 2018-ban, a Virtuózok tévés komolyzenei tehetségkutatóban megnyerte a korcsoportját, így az Armel Operafesztivál díját is, ezt az egyedülálló koncertlehetőséget.

 

Balázs-Piri Soma

 

A Croydon negyedben található St. John’s templomban, különleges helyszínen léphetett fel a London Mozart Players-szel, az Egyesült Királyság legrégebb óta fennálló kamaraegyüttesével. Rengeteg nagy szólistával dolgoztak már. Többek közt a most karmesterként szereplő Howard Shelley zongoraművésszel, aki 45 éves karrierje során a világ leghíresebb zenekaraival és koncerttermeiben lépett fel, 160 lemezfelvételt készített.

Shelley ezen a koncerten a saját szólista szerepét engedte át Somának – és nem bánta meg. Mind ő, mind Julia Desbruslais, a zenekar vezetője azt mondta, hogy Somával minden pillanat öröm, nincs egy tétova mozdulata, félreütött hangja, hogy Ms. Desbruslais-t idézzük: „Minden hang a helyén volt”, Mr. Shelley pedig „figyelemreméltó fiatalember”-nek nevezte,aki előtt minden bizonnyal „szép karrier áll”.

Soma két művet játszott el a London Mozart Players-szel, Mozart d-moll zongoraversenyét, és Matthew Olyver kortárs zeneszerző „Concerto in Clockwork” című művét. A Mozart-darabot tanára, Sóti-Szobonya Emőke elmondása szerint Soma többször játszotta már korábban, de „most játszotta a leges-legjobban, tökéletes volt”. Az utóbbi egy zeneszerzői pályázat díjnyertes műve, melynek most volt a világpremierje, Soma játszhatta el először. A szerző a koncert után elmondta, hogy ezt a művet csakis egy olyan érett, fegyelmezett művész tudta eljátszani, mint Soma, majd hozzá tette: „annak ellenére, hogy ez volt az első kortárs darab, amit Soma valaha koncerten játszott, minden elemében tökéletes előadást hozott létre egy nagyon nehezen eljátszható műből”.

Holozsai Eszter és Kis Radu után Balázs-Piri Soma a harmadik „kis virtuóz”, aki az Armel díjazottjaként eljuthatott Londonba koncertezni, és mindhármuk igen lelkes fogadtatásban részesült.

Somát kimondottan barátságukba fogadták a patinás zenekar tagjai és vezetői, úgy búcsúztak el, hogy „Ennek mindenképpen kell, hogy legyen folytatása”. Úgy legyen!

Balázs-Piri Soma legközelebb október 26-án Katarban koncertezik Boros Misivel a Virtuózok szervezésében, az idei évet pedig a tévés tehetségkutató legnagyobb felfedezettjeit felvonultató Virtuózok Jubileumi Ünnepi Koncerttel zárja a Müpában, melyre jegyek kaphatók a jegy.hu-n és a Müpa jegypénztáraiban.

ATEMPO.sk
Fotó: Armel