OTT JÁRTUNK: Vőfély teli zsákkal – Dékány Miklós most először volt Mikulás, és mindjárt a színpadon (FOTÓK)

Akár vőfélynek is felkérhették volna a Mikulást Szarka Gyula és zenésztársai Tücsöklakodalom című koncertjükbe, amelyet kétszer is előadtak advent második vasárnapján a Komáromi Jókai Színházban. Ám a hetényi Dékány Miklós, aki hét esztendeje vőfély, csak a remek koncert után lépett a színpadra. Miután havat varázsoltak a gyerekekkel, és megbeszélték a Mikulás rénszarvasainak a történetét, több száz csomagot adott át. Ott voltunk a kulisszák mögött.

 

Mikulás a Jókai Színházban

 

Még vígan muzsikált a zenekar, amikor a 40 éves logisztikus már a takarásban várta jelenését. „Eddig soha nem voltam Mikulás, de még otthon sem. Egy kollégám vállalja ezt a szerepet, a ruha és a kellékek is tőle vannak, a felesége a krampusz.

Az ügyelőtől kaptam itt egy műpocakot, mert azt mondták, az nélkül diétás Mikulásnak nézek ki, hát ››felhizlaltak‹‹ egy kicsit a kellékkel” – sorolta Dékány Miklós,

de nem volt sok ideje. A zenészek véget vetettek a zenének, és átadták a színpadot a várva-várt „lappföldi” vendégnek.

 

Mikulás a Jókai Színházban

 

„Ez volt a századik Tücsöklakodalom” – fújta ki magát a Kossuth-díjas Szarka Gyula. – „Eredetileg koncertnek készült, majd Sopronban, a Petőfi Színházban két színész is közreműködött az előadásban, most megint koncertként adjuk elő Csiba Júlia énekesnővel, a fúvós hangszereken játszó Jelasity Péterrel, Nagy Szabolcs zongoristával és Varjú Attila dobossal” – mondta a gitáros, énekes, majd elárulta, a jövő év elején újabb harminc előadás várható az interaktív koncertből a Pesti Magyar Színházban. –

„Azt szeretjük, ha a gyermekek felnőtt felügyelet nélkül ülnek be a Tücsöklakodalomra, és önfeledten bekapcsolódnak a koncertbe, nem feszélyezettek”

– hangsúlyozta a zenész. Végül elárulta, 2023 elején Petőfi-turnéra indulnak zenésztársaival, sok helyen bemutatják majd a Felvidéken a Petőfi dicsérete című új anyagát. „Közben pedig írom a Magyarpolányi Passiót, január végén kell elkészülnöm a művel” – zárta rövidre Szarka Gyula.

 

Mikulás a Jókai Színházban

 

Eközben a kis nézők jól szórakoztak a nézőtéren a Mikulás kiselőadásán, aki rajzokat mutatott és mesélt nekik rénszarvasairól, sőt megénekeltette a gyermekeket. Miután pedig kiosztotta a csomagokat, fényképezkedhettek is vele a színház felső előcsarnokában, ahol kézművesek kínálták portékáikat. Az alsó előcsarnok „slágere” pedig a mese-pexeso volt, az nyert, aki előbb megtalálta a kedves mesefigurák párjait.

 

Mikulás a Jókai Színházban

 

Az öltözőben egy kissé izzadt és láthatóan fáradt Dékány Miklóssal találkoztunk. Fél óra volt hátra az esti Tücsöklakodalom kezdetéig, amely után ismét jelenése volt a Mikulásnak. Nagy László ügyelő hangja hallatszott a hívóból. „Első figyelmeztetés!”

„Gál Tamás igazgató úr és Lucza Andor, a szervezési osztály vezetője szóltak, hogy eljöhetnék Mikulásnak. Bizonyára arra gondoltak, hogy van már gyakorlatom. Hét éve vagyok vőfély, 170 lakodalom van mögöttem. Elvállaltam.

A szarvasok neveit kigyűjtöttem, a rajzokat lányaink, a 12 éves Dóra és a 7 éves Dalma készítették. Az ő régi leveleiket olvastam fel a színpadon, amelyekhez vicces, Mikuláshoz írt leveleket gyűjtöttem az interneten. Szóval készültem”

– avatott be a hetényi fiatalember, aki bevallotta, csak addig izgult, amíg nem látta meg az első arcokat. „Az első visszajelzésig volt nehéz. Amikor láttam, hogy jól veszik, amiket mondok a gyerekek, megnyugodtam” – tudatta, miközben ismét készülődni kezdett. Felragasztotta a szakállt, feltette a szemüveget. Azután hatalmas zsákjával elindult a színpad bejárata felé.

 

mikulas-jokai-001
mikulas-jokai-002
mikulas-jokai-003
mikulas-jokai-004
mikulas-jokai-005
mikulas-jokai-006
mikulas-jokai-007
mikulas-jokai-008
mikulas-jokai-009
mikulas-jokai-010
mikulas-jokai-011
mikulas-jokai-012
mikulas-jokai-013
mikulas-jokai-014

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző