Díjakat adtak át és ismertették az új évadot a Komáromi Jókai Színház évzáróján

Türelmet és kitartást kért a Komáromi Jókai Színház valamennyi munkatársától évadzáró beszédében Gál Tamás színházigazgató, aki egyben megköszönte azoknak a kollégáknak a munkáját, akik segítettek a koronavírus-járvány miatt elmaradt bemutatók pótlásában.

A Jászai Mari-díjas színművész kiemelte, szeptembertől decemberig a helyzet stabilizálása érdekében kemény munka vár mindenkire, szükség lesz az odaadásra, a megértésre.

 

Gál Tamás

 

Varga Emese művészeti vezető ismertette a következő színházi évad repertoárját: a tavalyi évadról „örökségként” átkerült Lüszisztráté-átirattal, a Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés játékkal indul az évad szeptemberben, majd Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című zenés történelemleckéje kerül színre Czajlik József rendezésében. Látható majd az új évadban Szigeti József népi színműve, A vén bakancsos és fia, a huszár Eperjes Károly rendezésében és Luigi Pirandello Hat szerep szerzőt keres című színműve, amelyet Michal Vajdička visz színre.

A Vasmacska Stúdiószínpadon a szűkös anyagi lehetőségek következtében a tervezett három bemutató helyett csak két saját produkció kerül színre:

a Matusek Attila által rendezett Hamlet a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem magyar növendékeivel, valamint A hentessegéd című előadás rendezőjének, Rastislav Balleknak egy új produkciója. A két vendégelőadás a szlovákiai magyar alternatív színházi szférából érkezik: Soóky László Assziszi Szent védőbeszéde című monodrámáját Telihay Péter rendezésében Culka Ottó, a Laboda Róbert – Matusek Attila által írt Pillanat, amely kilóg az időből című sci-fi monodrámát Matusek Attila adja elő.

 

Varga Emese

 

Varga Emese az évad szellemisége kapcsán elmondta, hogy az új előadások tulajdonképpen mind az identitás meghatározásának kérdését boncolgatják,

az A mi osztályunk és a Hat szerep egyaránt a Hamlet nyitómondatának kérdésére – Állj, ki vagy?! – keresi a választ, csak az egyik a közösség történelmének keretein belül, a másik pedig egy színházművészeti kontextusban. A mi osztályunk egyébként egy nagyobb színházi sorozat első része, az előadássorozat szeretné újraértelmezni a közép-európai, szlovákiai magyar közösség történelmi traumáit, fel nem dolgozott kérdéseit, problémáit.

 

Garajszki Margit

 

Garajszki Margit író, dramaturg a gyermekeknek és az ifjúságnak ajánlott bérletek előadásait ismertette. A Gyerkőc bérletben a Pataki András rendezte Tücsöklakodalom, valamint Écsi Gyöngyi Az élet és a halál vize című előadásokat kínálják a legkisebbeknek. Az alsó tagozatos tanulók a Tücsöklakodalom mellett, Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi című meséje nyomán született előadást láthatják. A felső tagozatos tanulóknak a Kor-Zár verséneklő együttes és a Csavar Színház Rege a tűzről és jácintról című Nagy László ihlette produkcióját, valamint A vén bakancsos és fia, a huszár című előadást ajánlja a színház. A középiskolások a Mi osztályunk, A vén bakancsos és fia, a huszár előadások mellett a Hamletet, valamint Leopold Lahola Napfoltok című darabját tekinthetik meg. Shakespeare remekéhez középiskolai színházi vetélkedő is kapcsolódik majd, Hamlet nyomában címmel.

 

Banai Tóth Pál

 

Banai Tóth Pál, az új gazdasági igazgató elmondta, július 7-én Nyitrára várják a megye kulturális intézményeinek igazgatóit és gazdasági igazgatóit, hogy a 2021 és 2023 közötti költségvetésről tárgyaljanak. Egyben 730 ezer eurós megyei támogatásból megvalósuló üvegfelület- és nyílászárócserét jelentett be.

 

Szabó Viktor

 

Az évadzárón 2016 és 2018 után harmadszor kapott Ferenczy Anna-díjat Szabó Viktor színművész; Fabó Mária, a marketingosztály vezetője lett az évad színházi dolgozója.

 

Fabó Mári

 

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes művészi pályafutása elismeréseként Szentpétery Aranka színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja részére a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta. Ugyan a koronavírus-járvány miatt ennek ünnepélyes átadására nem kerülhetett sor, a színház igazgatósága virágcsokorral köszöntötte a művésznőt.

 

Szentpétery Aranka

 

ATEMPO.sk
Fotó: Milan Drozd