PorondMester: Joker a porond sztárja – Most Zselízen cirkuszolnak (+FOTÓK)

A tizennégy éves Vojtĕch Bella Lánik, vagyis Joker, a képregényfigura, a cseh Lánik Cirkusz új műsorának sztárja! Könnyedén átbújik egy teniszütőn, remek zsonglőr a családi számban, ráadásul szédítő magasságban kézen áll egy rúd tetején, amit édesapja, Lukáš Lánik a homlokán tart, miközben átmászik egy létrán.

Édesanyja, Hanka Lániková, a cseh ALEŠ cirkusz hetedik generációja, spanyol iskolát mutat be Princ nevű lovával, egy másik számban feltűnik Goofy a póniló.

 

Lánik Cirkusz

 

Szerepelnek a Lánik Cirkuszban tevék, lámák és kutyák is, Antonín és Sarah Tarantini jóvoltából. A legkisebb Lánik-gyermekek, a 8 esztendős Nikolas és az ötéves Václav pedig különleges cirkuszi kacsákat idomítanak.

 

Lánik Cirkusz

 

„Felmérést végeztünk a nézők között, és azt mondták, szeretnének állatokat látni a manézsban. Ezért a horror cirkusz után klasszikus cirkuszra tértünk át” – mondja Hanka Lániková.

 

Lánik Cirkusz

 

A műsort nézve nagyokat nevettünk Dusy bohóc, azaz Dáša Ružičková, aki a szünetben a cirkusz előtti körhintát is üzemelteti, és a nézők szájába pattogatott kukoricát dobáló kis Nikolas bohóc tréfáin, tapsoltunk a Prágából érkezett David és Dagmar Joo egykerekű kerékpárral és számtalan hengeren egyensúlyozva bemutatott produkcióinak.

 

Lánik Cirkusz

 

A program ceremóniamestere mégis Joker, vagyis Vojtĕch Bella Lánik. Sikítanak a fiatal lányok, amikor megjelenik a porondon. „Nem is értem. Csak kijövök a manézsba, és már üvöltenek” – mosolyog ravaszul a fiatal akrobata, aki elárulja, jelenleg 60 kiló, de ha ennél több lenne, akkor is egész testtel át kellene bújnia a két teniszütőn, és a magasban, a rúd tetején meg kell csinálnia a kézenállást.

 

Lánik Cirkusz

 

„Hatéves lehettem, amikor elkezdtem ezzel a mutatvánnyal foglalkozni" – vallja be, és hozzáteszi, öt hónapig is gyakorol egy-egy újabb számot. A műsor után sokáig fényképezkedik a néző lányokkal, mindegyikük szeretne vele egy szelfit készíteni, emlékbe. „Hamarosan kezdem a középiskolát. Lakatos leszek, mert egy cirkuszban mindig van mit szerelni” – avat be a fiatalember.

 

Lánik Cirkusz

 

A Lánik cirkusz e héten, április 10-ig, vasárnapig Zselízen, a Béke utcában vendégszerepel. A méretei miatt négyszerre visznek át mindenüket egyik helyszínről a másikra. Azután Kelet-Szlovákia felé veszik az irányt.„Októberben és novemberben Pozsonyban leszünk, ahol tavaly nagy sikere volt a Lánik Horror Cirkusznak. Úgy tervezzük, az idén is maszkokba és jelmezekbe bújunk az ottani publikum szórakoztatására” – árulja el végül Hanka Lánikova, majd a kulisszák mögé indul a cirkusz esti dolgait intézni.

 

Lánik Cirkusz

 

A Lánik cirkusz kerítésének végében lányok egy csoportja vár, hogy Joker kijöjjön az 500 férőhelyes sátor elé, amit 4 óra alatt építenek fel, a belső berendezések szerelése pedig újabb 3 órát vesz igénybe. Hatalmasat sikítanak, amikor végre megjelenik Vojtĕch Bella. „Anya! Ugye eljöhetek holnap is?” – könyörög egyikük a telefonba. Joker pedig elégedetten indul cirkuszi kocsija felé.

 

Lánik Cirkusz

 

Lánik Cirkusz

 

Lánik Cirkusz

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző