OTT JÁRTUNK: Így beszélt a köntös Zselízen (FOTÓK a kulisszák mögül)

OTT JÁRTUNK: Így beszélt a köntös Zselízen (+FOTÓK)

Milyen furcsa leírni most, hogy odakint szakad az eső és fúj a szél, hogy tikkasztó hőségben adta elő Mikszáth Kálmán – Lakatos Róbert – Laboda Róbert: A beszélő köntös című musicaljét a Komáromi Jókai Színház az 56. Országos Népművészeti Fesztivál nulladik napján Zselízen, a Városi (Schubert) Parkban álló hatalmas szabadtéri színpadon.

Az Alsó-Garam Menti Fejlesztési Partnerség Polgári Társulás támogatásának köszönhetően a közönség ingyen tekinthette meg az előadást, amelyet Mikszáth Kálmán azonos című regénye nyomán Varga Emese dramaturg alkalmazott színpadra, Gál Tamás Jászai Mari- és Dosky-díjas színművész, színházigazgató rendezett.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Érdekes és izgalmas produkciót láthatott a zselízi közönség. Az eredetileg három felvonásos előadást, két felvonásban játszották. Az erdélyi Jászai Mari-díjas Szélyes Ferenc színművész helyett Gál Tamás ugrott be Lestyák Mátyás szabó mester szerepébe. A Szultánt, Vadkerti Imre és Culka Ottó után, az éppen a színházhoz szerződött Szebellai Dániel alakította. A betegség miatt hiányzó Bernáth Tamás dalait a Hajdú szerepét játszó Nagy László ügyelő énekelte. A műszakban pedig már ott volt Androvics János frissen érkezett színpadtechnikus.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A női főszerepet, Cinnát, Kiss Szilvia játszotta, Lestyák Mihályként Matusek Attilát láthatta a közönség, aki mostanában a készülő Pressburg című sorozatban forgat Pozsonyban, Molnár Csaba rendezésében. A beszélő köntös előadásából érdekeltek még a sorozatban Molnár Xénia és Béhr Márton. Szabó Viktornak augusztus 21-én, vasárnap lesz az utolsó forgatási napja egy új szlovák film stábjával.

A Nádort játszó Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas érdemes művész, a színház örökös tagja új filmje, a május 26-án bemutatott, Baranyi Benő rendezte, ZANOX – Kockázatok és mellékhatások című romantikus vígjáték augusztus 26-ától online is megtekinthető lesz a FILMIO-n.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A Komáromi Jókai Színház Zselízen hirdette meg hetedik, a Csemadok-ról elnevezett bérletét.

Gál Tamás után Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, valamit Faras Attila, Érsekkéty polgármestere, az Alsó-Garam Menti Fejlesztési Partnerség Polgári Társulás elnöke mondtak ez alkalomból beszédeket. A színház augusztus 22-én, hétfőn délelőtt nyitja 70. évadát, de Komárom kulturális rendezvényein már találkozhatnak a nézők az új évad kínálatát tartalmazó szórólapokat osztogató aktivistáikkal. És plakátokon is hirdetik: „Hetvenkedünk”.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Az 56. Országos Népművészeti Fesztiválon, ahol a rendezvénysorozat szlogenje szerint lehetetlen unatkozni, vastapsot kapott A beszélő köntös előadása a csaknem az egész nézőteret megtöltő közönségtől augusztus 18-án este. Képeinkkel megmutatjuk, mi zajlott a kulisszák mögött. Harminchat fokos kánikulában, amikor még nyoma sem volt esőnek, szélnek.

A fergeteges előadást szeptember 3-án a dél-komáromi Monostori erdőben is bemutatják.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző