Őzek, rókák, poénok – Csábra csábultak az Ahogy esik, úgy puffan színészei (+FOTÓK)

Őzek, rókák, poénok – Csábra csábultak az Ahogy esik, úgy puffan színészei (+FOTÓK)

Vajon gondolta volna január 13-án, pénteken reggel, valahol Budapesten Téglás Márton színművész, hogy este Csábon egy árokban találja magát autójával, amelyben Majorfalvi Bálint kollégájával érkeztek? Tűnődött-e azon Gubík Ági színművésznő, szülővárosa, Zselíz mellett, Csáb felé autózva, hogy néhány óra múlva a Való Világ egyik villalakója lesz a színpadon. És eszükbe jutott-e Olasz István és Szabó Viktor komáromi színészeknek, hogy Csábon majd rendőr lesz az egyikük, a másik színész pedig szavakból fog főzni? Ahogy esik, úgy puffan! Mondták magukban, a csábi publikum határtalan örömére.

Ködös este volt azon a pénteken. A hirtelen jött januári tavasz pedig megtréfálta a vadakat is. Őz, szarvas, róka ólálkodtak az út mentén, nem egyszer átsétálva autók előtt az aszfalton. Araszoltak a színészek Csáb felé.

Csábította őket a játékszenvedély. A színpadi játéké, amikor egy-két perc idejük van felkészülni szerepeikre a közönség éber figyelme mellett, és máris jelenetben kell lenni.

Állapotos asszonyt játszani, egy tolmács halandzsáiból kihámozni a lényeget vagy éppen kitalálni, mi az elromlott tárgy, amit visszavisznek az üzletbe.

 

Ahogy esik. úgy puffan

 

Gubík Áginak, Majorfalvi Bálintnak, Olasz Istvánnak, Szabó Viktornak és Téglás Mártonnak mindez egy szempillantás alatt ment a Kultminor támogatásával megvalósult Csábi Színházi Esték legutóbbi előadásán, a csábi alapiskola közösségi termében. Hétpróbás improvizálók ők. Az Ahogy esik, úgy puffan improvizációs produkció is túl van már ötven, hatvan hangos nevetéssel teli estén.

Meg sem kottyan a színészeknek, ha egyszer nagyon halkan, máskor irgalmatlanul hangosan kell beszélniük, aszerint, ahogy társaik a kezükkel jeleznek, egy-egy előre megírt mondatot kell beleilleszteniük beszélgetésükbe vagy éppen kérdésre csupán kérdéssel válaszolhatnak.

 

Ahogy esik. úgy puffan

 

A közönség nagyon jól szórakozott. Ütemes vastaps zengett a két részes előadás végén, majd vissza, vissza, kiáltásokkal hívták sokadszor is színpadra a maréknyi alkalmi társulatot a nézők.

Együtt szórakozott idős és fiatal, utóvégre farsang van. Látszott, kultúrát szerető, igénylő és megbecsülő emberek ültek nyitott szívvel a nézőtéren. Csillogtak a szemek, áradt a jókedv.

 

Ahogy esik. úgy puffan

 

Zaťko Ervin főszervező pedig boldogan jelentette be az Ahogy esik, úgy puffan után, hogy hamarosan újabb jeleneteknek örülhetnek majd az emberek. Jönnek Csehov hősei, akiken hasonlóan nagyokat lehet majd derülni. De mi lett a nővel? Februárban kiderül. A három férfit egyetlen nő varázsolja el. Csábon tehát ismét csábítanak majd a Csábi Színházi Esték keretében. Érdemes lesz ott lenni akkor is!

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és Göbölös Lajos