Ilyen az, amikor a hazai népzenészek összefognak (FOTÓK)

Ilyen az, amikor a hazai népzenészek összefognak (FOTÓK)

Nagy sikerrel zajlott február elején a második alkalommal megrendezett Felvidéki Népzenésztalálkozó. A hétvégére sok-sok zenész látogatott el Jókai városába, a legifjabb generáció tehetséges tagjai, és az idősebb, sokat megélt, tapasztalt zenészek egyaránt.

A rendezvény főszervezője Lakatos Róbert korábban elmondta: „Régóta terveztük a Népzenész Találkozót. Olyan jó példák nyomán indultunk el, mint az Erdélyi Táncházzenészek Találkozója, a vajdasági találkozók és a Hagyományok Háza hasonló Kárpát-medencei kezdeményezései. Ezek az összejövetelek a szakma igazi fórumaivá váltak, ahol az egymástól messze tevékenykedő zenészek is meg tudtak vitatni szakmai kérdéseket.”

 

Felvidéki Népzenésztalálkozó 2024

 

Teljesítették a kitűzött célokat Hanusz Zoli szervezővel az élen és idén is gazdag program várta az érdeklődőket Komáromban.

Pénteken a Pósfa zenekar koncertje és táncháza nyitotta a rendezvényt a RÉV – A Magyar Kultúra Házában. Vendégeket is hívtak, így Szabó Júlia és Lakatos Lili énekesek, valamint Kuti Sándor (cimbalom) és Takács Ádám (hegedű) csatlakoztak hozzájuk.

 

Felvidéki Népzenésztalálkozó 2024

 

Szombat délelőtt a zenészek szakmáztak: Varsányi Ildikó, Kurdi Gábor és Árendás Péter egy-egy órás előadás tartottak, ahol megismerkedhettek Potta Géza hegedűjátékával, a felvidéki dudahagyománnyal, vagy épp a kalotaszegi népzenével.

 

Felvidéki Népzenésztalálkozó 2024

 

Az estét nagyszabású gálaműsor indította, ahol tizenhét zenekar lépett színpadra Somorjától Rozsnyóig.

 

Felvidéki Népzenésztalálkozó 2024

 

Ott volt Alt István és zenekara, a Bagla Banda, a Cseh Tamás Band, a Dobroda zenekar, a Gímesi Igricek, a Hárompatak zenekar, a Húros Banda, Korpás Éva és zenekara, Kurdi Gábor dudás, Lakatos Áron és zenekara, Németh Dénes és zenekara, a Pántlika zenekar, a Pengő zenekar, a Pósfa zenekar, a Sajó Banda, a Varjos zenekar és a Varsányi Együttes.

 

Felvidéki Népzenésztalálkozó 2024

 

A gálát követő programzáráson a Dobroda zenekar húzta a talpalávalót a vendégeknek.

 

Felvidéki Népzenésztalálkozó 2024

 

A rendezvény jó úton halad, a szervezők pedig hosszú távú megvalósításban gondolkodnak, amiben a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia is partnere volt a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központnak.

 

FOTÓINK A KÉT NAP PROGRAMJAIRÓL: 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Csáky Mátyás / ATEMPO.sk