Rosszul vagyok – újragondolta régi dalát a Jóvilágvan

Több mint egy év után új klippel jelentkezik a párkányi Jóvilágvan, a hazai underground scéna meghatározó együttese. A 2013-ban megjelent Rosszul vagyok című dalunkat hallhatjuk új köntösbe, amit a jelen helyzet inspirált.

„Szembesültünk a ténnyel, hogy zenekarunkat kettétépte a koronavírus, négyen Párkányban, ketten Budapesten éljük karantén-mindennapjainkat. Hogy a közös munka ne álljon le, ez kiváló lehetőségnek mutatkozott.

A Facebookon követőink megszavazták, hogy dalaink közül a Rosszul vagyok legyen az átdolgozandó példány. Neki is láttunk. Valasek Zoli egyik új gitárszerzeményét, egy National rezonátoros gitárt vetett be, ami sajátos ízt, hangulatot kölcsönzött a dalnak, eköré húztunk fel minden mást.” - árulták el a zenekar tagjai.

 

Jóvilágvan

 

A dalban sok új hangszer kapott teret, ami meglepetéseket is hoz magával.

„Ez a megoldás több frontról érkezett, a végeredményt Máté alakította ki Réka énekdallamát és (Valasek) Zoli gitártémáját alapul véve. Pista Pestről elküldte a billentyű és harmonika felvételét, a többi hangszer párkányi próbatermünkben került felvételre.

Több szempontból is rendhagyónak mondható ez a dal. Előtérbe kerültek az akusztikus hangszerek, a dalt végigkísérő lüktetést Zoli guitaleléje adja. Máté lerántotta a leplet fuvolista múltjáról illetve letörölte a port glockenspiel-jéről.

 

Jóvilágvan

 

Bár a hallgatóság számára nem túl releváns információ, de érdekességként megemlítenénk, hogy a hangszer és az ének felvételek Brüel&Kjær mérőmikrofonokkal történtek (4133 kapszulákkal 2619 előerősítőkön). Ezúton is köszönjük a galántai Gila Studio segítségét a dal masterelésében.”

Az érvényben lévő korlátozások miatt az új klip is rendhagyó módon készült. Így egy kis betekintést nyerünk a zenekar tagjainak saját környezetébe.

„Gazoval kezdődik a klip, amint a lakóház tetejére létrázik, néha onnan nézi a hajnalt. Öröm volt megmutatni az ő párkányi látószögét.

 

Jóvilágvan

 

Pista bevette magát budapesti kuckójába, onnan küldte a felvételeket, Jáger Zoli az erkélyét választotta. Valasek Zoltán kertje és kerítése is feltűnik, s benne Leó, a trónörökös. Máté a most műhelyként funkcionáló hálójából jelentkezett be Vámos János festménye elöl. A Poliklinika-view-t ugyan nem mutatta meg, csak majdnem. Réka nemrég lett párkányi lakos, frissek a tapéták a lakása falain, azok is láthatók, no meg egy szatócsbolt régi szekrénye is kikukkant a karanténból. A klip aztán szerencsére a megnyugtató végkifejletről is gondoskodik, Gazo ugyanis épségben leér a tetőről, és megbizonyosodhatunk arról is, hogy ő a lazaság szótári alakja.”

És akkor jöjjön az újdonság, a Rosszul vagyok:

 

 

A kialakult helyzet, hogy nincsenek koncertek, nem lehet összejönni a zenekar életét is befolyásolja.

„Negatívumként említeném a szétszakítottságot, és hogy nincs bevételünk, amit esetleg a működésre, stúdiózásra, klipkészítésre fordíthatnánk. Van köztünk profi zenész is, aki most elesik a keresetétől, ezt oldani kell, keresni kell a lehetséges megoldásokat.

Pozitívumként éljük meg a lelassulást, a fogyasztás visszafogását, a nyugalmat, hogy kevesebbet csöng a telefon, hogy jut idő olyan dolgokra, amikre sosem jutott, és igen, több idő van foglalkozni a dalokkal is.

Épp a negyedik lemez dalainkat demózásához fogtunk volna neki, mikor beállt a járványhelyzet. Most tapogatjuk le, milyen munkamódszert alkalmazzunk, hogy mégis tudjunk haladni a felvételekkel. Tehát, ahogy ezt a karantén-dalocskát, az új dalokat is hasonló formában rögzítjük majd, igaz, egyelőre csak belső használatra. A végső felvételek akkor készülhetnek el, ha újra együtt lehet majd a zenekar. Addig viszont ez óriási kihívást jelent, de állunk elébe! Emellett további új dalok is születnek, nagy örömünkre.”

 

Jóvilágvan

 

De hogy mit hoz a jövő még nem tudni. „Már annak is örülnénk, ha ebben az évben színpadra lehetne állni. Meglátjuk, mi lesz.

A zene attól függetlenül is megszületik, él, hogy nem lehet előadni. De nagyon hiányzik a közönségünk és a koncertezés öröme.”

Annyi biztos hogy a Jóvilágvan hozza majd az új dalokat: „Legelsőként a Béke címűt, meglátjuk, hogyan haladunk, reméljük, hamarosan bemutathatjuk azt is.”

Kitartást kívánunk, mert JÓVILÁGVAN és kíváncsian várjuk, milyenek lesznek az új dalok :)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk