Három éve hunyt el Fábián Juli - pár napig online látható a róla készült dokumentumfilm

Fábián Juli énekesnő, dalszerző, dalszövegíró a szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva volt, aki a jazz és a pop műfajában számos sikeres produkció részese volt. A halálos kór nagyon fiatalon, 37 évesen ragadta el. A róla készült filmet a cikk végén nézhetitek meg!

ÚJDONSÁG: 18 énekes emlékszik Fábián Julira egy közös dallal - Földrevaló

 

1980 július 9-én született, zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskola Ének-Zene tagozatán alapozta meg, ahol klasszikus zongorát is tanult. Később a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, amellyel párhuzamosan az Etűd Zeneiskolában sajátította el a dzsesszének alapjait. Tanárai Munkácsi Bea és Winand Gábor voltak. Két év énektanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára, Berki Tamás tanítványaként.

 

 

Pályafutása első éveiben énekelt a kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Bandben, saját dzsessz kvartettjében, a Just In Time-ban és a Jazzjetben. Rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében. 2005-től dzsesszéneket tanított az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában.

 

 

Fábián Juli 2003-ban három számban közreműködött a Deseő Csaba-Gyárfás István Trio Tale című lemezén, 2005-ben az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band tagjaként a My Rocky Mountain című CD-n énekelt.

2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb jazz-énekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott.

December közepén mutatják be a Fábián Juliról készült dokumentumfilmet (+VIDEÓ)

 

2005-től öt éven át énekelt a népszerű nujazz csapatban, a Barabás Lőrinc Eklektricben, amellyel két stúdióalbumot (Ladal - 2007; Trick - 2009) készített. 2009-ben a Fábián Juli Jazz Riff-fel csinált lemezt Honey & Chili címmel. 2010-ben énektanárként közreműködött az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében.

 

 

2011-ben elnyerte a Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat, ugyanebben az évben a Sárik Péter zongoristával közös duójával Harmony címmel publikált zeneanyagot.

Szintén 2011-ben megjelent Zoohackerrel közös elektroakusztikus duójának négyszámos EP-je, a Girly, majd a formáció indult A Dal 2012-ben és a Like A Child című dallal bejutott a nyolcas döntőbe.

Fábián Juli & Zoohacker 2015-ben stúdióalbumot jelentetett meg Shine címmel. Valamennyi nagy hazai nyári fesztiválon fellépett. 

2017. december 16-án hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után hunyt el a páratlan hangú Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró csak 37 éves volt.

2018-ban Petőfi Zenei Díjat ítélték oda posztumusz Az év női előadója kategóriában Fábián Julinak. A kategória négy jelöltje, Lábas Viki, Rúzsa Magdolna, Schoblocher Barbara (Blahalouisiana) és Sena lemondott jelöltségéről az ő javára.

 

Like A Child címmel, Lévai Balázs rendezésében 2019-ben mutatták be a sokoldalú énekesnőről, Fábián Juliról készült dokumentumfilmet.

A film az énekesnő fájdalmasan rövid életét követi végig, dramaturgiai íve Fábián Juli művésszé válását helyezi a középpontba, ennek a folyamatnak kiemelt állomásait próbálja megragadni és körüljárni. A Julival készült archív interjúk, koncert-részletek és privát felvételek mellett megszólalnak az énekesnőhöz legközelebb álló személyek – családtagok, barátok, zenésztársak, egykori tanárok és pályatársak.

A film december 19-ig újra látható a legnagyobb videómegosztón.

 

 

Forgatókönyvíró: Lévai Balázs, Meggyes Krisztina
Operatőr: Kőrösi András
Rendezte: Lévai Balázs

ATEMPO.sk