Pilinszky a mezőn – megérkezett a Molni és barátai első videoklipje (PREMIER)

Elkészült a Kassa-környéki zenészekből álló Molni és barátai verséneklő együttes első videoklipje. Pilinszky János Parafrázis című megzenésített verséhez. Buzita közelében zajlottak a felvételek. Molni és barátai cédéfelvételre készülnek, ősszel könyvtárakba terveznek turnét.

Négyen vannak a tavalyelőtt alakult zenekarban. Molnár István énekel, gitározik, zenét szerez. Viszlai Tibor, a szepsi zeneiskola gitártanára gitáros, zeneszerző, énekes, a szepsi Mona Lisa Smile zenekar gitáros zeneszerzője, a Zekeres zenekar zenei vezetője és tagja gitározik, Gablyasz Andrea korábban kassai és szepsi kórusok tagja, ütősökön játszik és énekel, Bodnár Ferenc Attila, a Túlélő rockzenekar basszusgitárosa, a Vakvarnyúcska népi együttes hegedűse, korábban kórusvezető, nagybőgőn és furulyán játszik.

„Sok zenekarom volt. Azelőtt rockot, dzsesszt játszottam.

A zenélés mellett hobbiként zenésítettem meg verseket. Most ezek kerültek előtérbe. A Molni és barátai zenekarnak hat tagja volt, most négyesben egységesebbek, mozgékonyabbak vagyunk” – jegyzi meg Molnár István zenekarvezető.

„Jómagam Fecsó Pál, Müller Péter Sziámi egyik versét zenésítettem meg. Csak saját számokat játszunk” – tudatja Viszlai Tibor gitáros, majd elmondja, Kassán a Márai Stúdióban, Szepsiben a Galériában szereztek élményeket a közönségnek, muzsikáltak a jászói szabadegyetem résztvevőinek, a környező falunapok műsorába vittek lírát.

 

Molni és barátai

 

Pilinszky János Parafrázisának klipjét nem messze Buzitától forgatták. „Szepsitől tizenöt kilométerre zajlott a klipforgatás, a magyar határnál.

Magyarországon parkoltunk, majd hármat léptünk, és már Szlovákiában voltunk, ugyanis párhuzamosan a határral fut egy országút. Az út melletti mező lett a helyszín, a háttérben látni Buzitát, Szepsit” – meséli a gitáros.

Hogy miért a Parafrázist zenésítették meg?

„Ez a legdinamikusabb dalunk, aktív szerepet kap az egész zenekar. Vokálozunk és Tibi is játszik benne egy nagyon szép gitárszólót” – indokol a zenekarvezető.

„Nagyon szeretjük ezt a dalt koncerten is játszani, mert dinamikus és kifejező. Arra gondoltunk, hogy ilyen dinamikus dalhoz készült klippel jelennénk meg először” – avat be Viszlai Tibor.

 

 

Molni és barátai sok helyre elvinnék megzenésített verseiket. Másfél órás műsoruk van. És cédét is terveznek.

„A Parafrázis mellett József Attila Gyermekké tettél, valamint Fecsó Pál Kavicsos földben című megzenésített verseit már rögzítettük egy, a Pátria Rádióban készült egy órás interjúnkhoz. Ezen felbuzdulva szeretnénk további dalokat feljátszani, és úgy kínálni, hogy teljes képet kapjanak a szervező, a közönség a tevékenységünkről” – érvel Viszlai Tibor.

„Nem a népszerűség hajtja a tevékenységünket, hanem az, hogy van küldetésérzetünk, hogy vigyük közelebb a verseket, azok mondanivalóját az emberekhez.

Abban van a lényeg, a súlyos, vagy könnyed, de bölcs, okos megfogalmazásokban. Milyen gyönyörűen mondja Pilinszky a Parafrázisban, hogy ››Mert aki végkép senkié, az mindenki falatja‹‹, megfogalmazva a párkapcsolat, a társ fontosságát. A megzenésített vers rétegműfaj. Most kamara fellépéseket szervezünk könyvtárakba, hogy népszerűsítsük a költők mondanivalóját és a könyvek közé csaljuk a közönséget. Szerintem, az az embernek való közeg.

Lehet, hogy konzervatív vagyok, de szerintem jobb a könyveket lapozgatni, mint képernyőn olvasni” – tervez Molnár István zenekarvezető.

Bárány János,, ATEMPO.sk
Fotó: A Molni és barátai együttes archívuma