Nézzétek és hallgassátok meg Kulka János új albumát – Pálmaszív (VIDEÓ)

„Pálmaszív” címmel debütál Kulka János tízszámos sanzon lemeze, amely 7 éven át kitartóan készült a hazai szcéna legkivételesebb alkotóival: Tövisházi Ambrus kitüntetett zeneszerzővel, producerrel, egyben zenésszel, valamint Tariska Szabolcs Artisjus-díjas szövegíróval. Minden egyes dalt egy-egy hangulatos videó-etűd kísér, amelyben megcsodálhatjuk a Kossuth-díjas színművész szavak nélküli alakítását, sőt Schell Judit, László Zsolt, Lang Györgyi, Falusi Mariann és János rokonai is feltűnnek. Hamarosan a közönség személyesen is találkozhat Kulka Jánossal és a szerzőkkel egy dedikáló esemény keretein belül.

„Hatalmas öröm és megtiszteltetés volt mindkettőnknek ezen a lemezen dolgozni. 2021 őszétől 2022 tavaszáig ezekkel a dalokkal keltem-feküdtem.

Ami a legnagyobb kihívást jelentette, az a régi felvételek összefésülése volt az új, már János sztrókja utáni éneksávokkal - számomra is meglepő módon az újabbakkal sokkal könnyebben boldogultam.

A zenék végleges formájának kitalálásánál a vezérfonál az európai sanzon XX. századi aranykora iránti rajongásom volt. Első számú favoritom, Serge Gainsbourg Jánosnak is nagy kedvence, de akit még többször hallgattam az az elmúlt három évben, az a szintén francia Gilbert Becaud nevű zseniális dalszerző-énekes lemezei és élő koncertfelvételei. A francia géniuszok mellett a Columbo filmsorozat 1971-ben indult első évadának zenéje adta a legtöbb inspirációt. Igyekeztem kedves, simogató hangszerelésekbe öltöztetni a komorabb témájú dalokat is, mert közös célunk volt, hogy János régi közönségéhez is tudjunk szólni.

Legbüszkébb az utolsó dalra vagyok, a „Fa nőtt a házad elé” olyan, amihez hasonlítható buddhista balladát soha nem írtunk még Szabival” – így köszöntötte Tövisházi Ambrus a „Pálmaszív” érkezését.

A szövegek filozofikus, merengő, olykor vágyakozó légkört idéznek és olyan gondolkodók, írók és költők inspirálták, mint Hamvas Béla, Tóth Árpád, Ámos Imre.

A fizikai (CD) és digitális formátumban is elérhető korongot október 11-én az MG Recordsban Kulka János személyesen dedikálja 16 órától

 

 

Az új kiadvány szerzeményeit bemutatja Tariska Szabolcs:

1. „Karomban egy párna” – Aki tökéletes lóra vágyik, járhat gyalog.”-tartja egy kínai közmondás. Csapongó, gallér felhajtós, régi bohém időket idéző szám. Hiába azonban a folyamatos eseménybe feledkezés, a csend beálltakor legbelül egy dolog mégis mindig hiányzik.

2. „Köd” – Éjszakai ragadozók homályos találkozása a vad időkben. „A rozé hozta, s a dallamok” –at az idő „vodka tette, s a bánatok”-ra súlyosbította. Sátántangós, fekete-fehér hangulat.

3. „Sorskereső” – A Sorskeresőt 2015-ben írtuk, az első migrációs krízis idején. A történelem úgy hozta, hogy az orosz-ukrán háború ismét aktuálissá tette az egészet.

4. „Tónustalan” – Párkapcsolati történetbe csomagolt sorstragédia, súlyos töréspont. Visszafordíthatatlan drámai változás kezdete, lefagyás.

5. „Farkasember” – Színészi átlényegülésnek álcázott metamorfózis. Valójában kényszerű hátat fordítás a korábbi életnek, mintha egy párkapcsolatból lépne ki a főhős, elindulva egy új kísértés felé.

6. „20 éves tea” – Létezik a bizonyos függő keletkezés, avagy más filozófiában a pillangóhatás. Mindennek oka van, minden hatással van mindenre. Egy bizonyos kor után mindannyiunknak megvan a maga „20 éves teája”.

7. „Pálmaszív” – A teher alatti pálma annak idején kétségtelenül égig nőtt, és úgy nézett ki egy ideig, hogy nem is kúszhat már többé hova tovább. Az utóbbi 1 évben azonban egy reményteli, friss hajtás jelent meg a koronáján, szárba szökkent egy úgynevezett pálmaszív. Reméljük, ez valami szép új korszak kezdete, és eztán már nem kell eljátszani azt, hogy szép a délután, hanem ezen az új úton visszatérhet egy másik jó idő!

8. „Elgurult a Föld” – Önvizsgálat, mely a „vajon miért alakulhatott így”-et kutatja. Háztetők feletti merengés, lamentálás. János lebegéseinek harmadik stációja. A kezdő lökést Ámos Imre munkatáborban írt verse adta: „Sorsunk nem fordul parancsra jobbra át”.

9. „Esti dal” – Arról a kivételes, túlfűtött és egyedül átélt állapotról szól, amikor vége az előadásnak, és a nyüzsgés megszűnik. Tóth Árpád szellemét megidézve, ez a csodaidő egy amolyan „Esti sugárkoszorú”.

10. „Fa nőtt a házad elé” – Pár olvasmányon alapuló másvilág értelmezés Hamvas Béla daimon elméletéből (Ősök nagy csarnoka), tibeti halottaskönyvből. Eredetileg Léghajó volt a címe.

ATEMPO.sk
Fotó: Youtube