Komáromban is bemutatják az Itt élned, halnod kell rockmusicalt

Komáromban is bemutatják az Itt élned, halnod kell rockmusicalt

Hat helyszínt érint az Itt élned, halnod kell című történelmi rockmusical országos turnéja, amely augusztus 19. és október 14. között zajlik.

A történelmi játékot tavaly nyáron mutatták be a budapesti Hősök terén. Koltay Gábor, a darab rendezője elmondta: a bemutatót követően nagy közönségigény mutatkozott arra, hogy a darabot az ország más pontjain is élőben lehessen megtekinteni. A Esztrád Színház produkcióját 150 szereplővel és közreműködővel fogják játszani a Vésztő-Mágor Törénelmi Emlékhelyen, Mohácson, Szigligeten, Délegyházán és Szegeden. Dél-Komáromban, a Monostori Erődben szeptember 23-án, szombat 20.00 órától lesz látható. A rendező szerint a turnéra legalább 200 ezer néző lesz kíváncsi.

A főszereplő Vikidál Gyula mellett többek közt Bodnár Vivien, Kósa Zsolt, Kuczmann Ágnes, Laklóth Aladár, Makrai Pál, Palcsó Tamás, Sipos Imre, Szentgyörgyváry Laura, Varga Miklós és gyermekei, Varga Vivien és Varga Szabolcs lép színpadra.

A darab a honfoglalástól a rendszerváltozásig állít emléket a magyar történelem jeles eseményeinek, köztük Szent István király uralkodásának, a tatárjárásnak, Mátyás uralkodásának, a 150 éves török hódoltságnak, a Rákóczi- és az 1848-as szabadságharcnak, valamint a trianoni békeszerződésnek és az 1956-os forradalomnak.

 

 

A darab célja, hogy a történelmi ismeretek terjesztésén túl ne csak az értelemre, hanem az érzelmekre ható módon is összefüggéseket keressen a különböző korok és eseményei között, mert a múlt megértése nélkül sosem fogjuk átlátni a súlyos ellentmondásokkal terhelt jelenlegi világunkat sem - hangsúlyozta Koltay Gábor, aki kitért arra is: nagy álma, hogy egyszer országhatáron túlra is eltudják vinni a musicalt.

ATEMPO.sk / MTI