A Virtuózok vendége volt Budapesten a Kínai Filharmonikus Zenekar

A komolyzenei tehetségkutató versenyzői közös koncertet adtak a Kínai Filharmonikus Zenekarral Budapesten január 12-én. A világhírű együttes szólamvezetői mesterkurzust is tartottak a Virtuózok fiatal tehetségeinek, melynek a gyönyörű Kőrössy-villa adott otthont.

Az eseményen Peller Mariann, a Virtuózok alapítója köszönetet mondott a kínai zenekar művészeinek, amiért nemcsak a fellépésükkel, hanem személyes tanácsaikkal is támogatják a Virtuózok zenészeit. A jövőben pedig szeretnék folytatni a közös munkát.

„Ez volt az első lépés a kapcsolat felé, bízom benne, hogy ennek a jövőben is lesz folytatása. Ázsia nagyon fontos terület számunkra, nemcsak azért, mert a befektetőink ázsiaiak, hanem azért is, mert sok projektünk fut is Kínában. Tavaly nyitottunk meg az irodánkat Sencsenben, ahol nagyon komoly terveink vannak.

Ahogyan a Virtuózok, az ázsiaiak is fontos feladatnak tartják, hogy a fiatalokhoz közelebb vigyük a klasszikus zenét, és szerencsére ők is úgy gondolják, hogy a Virtuózok teljesítheti ezt a feladatot.”

A Kínai Filharmonikusok zenészeit lenyűgözte a magyar fiatalok tehetsége és tudása. Zeng Cheng és Liu Rui, a zenekar első- és másodhegedűse mesterkurzust adtak Abouzahra Amirának és Mariamnak, és elbűvölték őket a lányok.

 

Virtuózok

 

Korábban Huw Davies, a Royal Philharmonic Orchestra ügyvezető-helyettese nyilatkozott elismerően Abouzahra-nővérek tehetségéről a Virtuózok londoni koncertje után, melyet a Covent Gardenben adtak decemberben:

„Különösen tetszett az Abouzahra-nővérek játéka, akik technikailag biztosak, és már most igazi zenészek. Csodálatos volt látni, ahogy kölcsönhatásba lépnek egymással a színpadon.”

A Kínai Filharmonikus Zenekar szólamvezető csellistája, Zhao Yunpeng, akit 2018-ban beválasztottak Kína legjobb csellistái közé, szintén elismerően nyilatkozott a mesterkurzust és a koncertet követően.

„Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy a turné során tarthattam egy mesterkurzust. Nagyon jó benyomást tett rám Bence, csodálatos fiatal csellista, nemcsak tehetséges, hanem szorgalmas is, amit nagyra értékelek.

Sokat hallottam már az itteni fiatal csodagyerekekről, de miután hallottam őket játszani élőben, még tehetségesebbeknek tartom őket, mint korábban.

Boldog vagyok, hogy részese lehettem ennek az élménynek. Úgy gondolom, a magyar és a kínai zenében is van egyfajta mozgás, mint a táncban, ezért nagyon közelinek érzem a magyar zenét.”

 

Virtuózok

 

Bánkövi Bence, a Virtuózok egykori versenyzője és a Virtuózok Kamaraegyüttes csellistája szintén hasznosnak érezte a közös órát.

„Ötven perc állt a rendelkezésemre, hogy megmutassam, hogyan képzelem el a darabot, és együtt dolgozzunk. Egy nehéz darabot játszottam, kicsit elgondolkodtam, mi lesz majd a szólamvezető csellista véleménye, de szerencsére tetszett neki. Nagyon jó és találó dolgokat mondott, elsősorban a jobbkéztechnikára és a dinamikai skála bővítésére.”

Az órára többek között Boros Misi, Balázs-Piri Soma és Lugosi Ali is betekintettek. Bár ezúttal csak megfigyelőként vett részt a mesterkurzuson, Boros Misi is sokat tanult az ázsiai zenészektől.

„Kína számtalan neves zenészt adott a klasszikus zenének, közülük többel volt már szerencsém találkozni. Talán a legismertebb, Lang Lang zongoraművész fél éve Budapesten járt a Virtuózoknak köszönhetően. Nagyon örültem, hogy támogatja és fontosnak tartja ezt a magyar programot, boldog vagyok, hogy a részese lehetek ennek.

Ezen a koncerten, amit a Kínai Filharmonikusokkal adtunk, Mozart négykezes D-dúr szonátájának első tételét játszottam Balázs-Piri Somával, amit Katarban játszottunk először közösen. Ezen kívül pedig Johannes Brahms 1. magyar táncát adtuk elő a Virtuózok csapatával.”

 

Virtuózok

 

A Kínai Filharmomikusok nemcsak a Virtuózokat, hanem egyes magyar zeneműveket is jól ismernek. A zenekar művésze, Cao Fei így nyilatkozott:

„A hangszer, amin én játszom, a brácsa, különösen érintett a magyar szerzőknél, hiszen Bartók számos darabja íródott brácsára. Éppen ezért a magyar zenét, Bartókot jól ismerem, ezen keresztül már közel kerültem az ország kultúrájához.

Első alkalommal vagyok itt, nagyon tetszik az ország és a város. Hallottam már erről a programról, a tehetséges gyerekekről, akik itt tanulnak. Tudtam, hogy igazi zsenialitással rendelkeznek, amit pedig most hallottam tőlük, igazolja, hogy tényleg kiválóak.”

Szintén ezen az eseményen adott át Jakab Rolandnak a Virtuózok 2016-os közönségdíjasának egy egymillió forintot érő hegedűt Fehér Sándorné, a Virtuózok egyik támogatója.

 

Virtuózok

 

A Kínai Filharmonikus Zenekar 2000 májusában alakult Pekingben. Azóta az együttes mind hazájában, mind külföldön széleskörű elismertséget szerzett. A zenekar tükrözi mindazt az erőt és energiát, mely Kínát jellemezi egyrészt a kulturális megújulás, másrészt a kirobbanó gazdasági fejlődés területén.
Kína egyik legifjabb és legdinamikusabb szimfonikus zenekaraként professzionalitásával példaképül szolgál sok más Kínában működő zenekar számára. Az utóbbi 14 évben több ősbemutatót játszottak, mint bármely más kínai zenekar, és szerteágazó művészi tevékenységük során saját, rájuk jellemző előadói stílust alakítottak ki. Rendszeresen turnéznak Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában.

ATEMPO.sk
Fotó: Hegedűs Bence