Elmarad a hagyományos filmfesztivál Karlovy Varyban - de nem maradunk filmek nélkül

Elmarad a hagyományos filmfesztivál Karlovy Varyban - de nem maradunk filmek nélkül

Elmarad a hagyományos, több évtizedes múltú nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban.

A fesztivál szervezői korábban azt tervezték, hogy a koronavírus-járvány miatt a rendezvényt júliusról augusztusra halasztják, de a város önkormányzata ezt nem fogadta el.

Így az 55. nemzetközi szemle időpontjában, 2020. július 3-a és 11-e között az egész országra kiterjedő filmbemutató-sorozat formájában kínálnak minőségi filmeket.

Fesztivál szintén csatlakozott a We Are One: A Global Film Festival-hoz is amelyet a YouTube videomegosztó portálon rendeznek május 29-től.

Tavaly a nemzetközi filmfesztivál 54. évfolyamának zárónapján a Krisztina Grozeva és Petar Valcsanov bolgár rendezőpáros Apa című filmje kapta a fődíjat, a Kristályglóbuszt. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dolláros (8,1 millió forint) pénzjutalom is jár, tavaly 12 film versengett. Magyar alkotás nem volt köztük.

A világ filmművészetének rendkívüli gazdagításáért tavaly Kristályglóbusz-életműdíjat kapott két amerikai színésznő, Patricia Clarkson és Julianne Moore.

A filmszemle tavalyi költségvetése 135 millió korona (1,822 milliárd forint) volt. A több mint 200 filmvetítésre mintegy 140 ezer belépőjegyet váltottak.

EZ, ATEMPO.sk / MTI