100 perc Trianonért - dupla CD és könyv jelent meg neves előadókkal

Szarka Tamás, Ismerős Arcok, Pál István Szalonna, Agócs Gergely, Pély Barna, Ferenczi György és több más előadó dala szerepel azon a dupla CD-t és egy könyvecskét tartalmazó kiadványon, amely a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján jelent meg.

„Idegen nép van ma ott, hol régen magyar lakott...” – Trianon100 100 perces dupla CD-t és Hommage Halmos Béla kiskönyv.

 

 

"Határtalanul című dalom a világon élő összes magyarhoz szól. Szerencsés vagyok, az elmúlt években sokat koncerteztem külföldön, és olyan távoli országokban is találkoztam magyarokkal, mint Üzbegisztán vagy Indonézia.

Vidám dalt akartam írni, amely kifejezi a magyarok összetartozását és bármikor jó érzéssel el tudjuk énekelni egy koncerten együtt bárhol a világon" - mondta el Pély Barna, a CD egyik szereplője.

A dal, valamint a hozzá tartozó klip is a karanténidőszakban készült. A kisfilmben az előadó mellett szerepelnek külföldön és határokon túl élő barátai, akik lakóhelyükön saját magukat vették fel telefonjaikkal, amint a Határtalanul egy-egy sorát "tátogják el".

"A nehézséget az jelentette, hogy mindezt a koronavírus-járvány kellős közepén csináltuk meg. A környező országokban nagyon korlátozott volt a kijárási lehetőség, így nem is mindenki tudta megoldani, hogy közreműködjön, de a többség nagyon leleményes volt" - idézte fel Pély Barna.

Szerepelnek a klipben a régi nagy Magyarország területeiről több városból is, de Európa több országából is, míg az énekes Budapest néhány ismert pontján adja elő a dalt.

 

 

Pély Barna elmondta: menet közben úgy alakult, hogy a dal rákerült a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány kiadásában megjelenő dupla CD-re, amely egy könyvecske kíséretében érhető el. A kiadványon versek, zenék, dalok egyaránt szerepelnek, annak jegyében, hogy kultúránk és nyelvünk köt össze minket magyarokat.

A CD-n közreműködnek:

Pál István „Szalonna” és bandája,
Csúri Ákos,
Berecz András,
Kubik Anna,
Jászai László,
Navratil Andrea,
Ismerős Arcok zenekar,
Szarka Tamás,
Pély Barna,
Ferenczi György és a Rackajam,
Agócs Gergely,
Pál Eszter,
Kolti Helga,
Lázár Csaba
és Csúri-Almási Botond.

A tematikus CD-n nem csak dalok és prózai szövegek, hanem

Dsida Jenő,
Csoóri Sándor,
József Attila
és Juhász Gyula versei is felcsendülnek.

A Halmos Béla előtt tisztelgő könyv szerzői:

Farkas Zoltán (Batyu),
Salamon Beáta,
Bittó Nándor,
Pál István „Szalonna”,
György Károly,
Halmos Attila,
Ficsku Pál,
Szupkai Gábor,
Pintér M. Lajos,
Lengyel József,
Bátyi Zoltán,
Molnár G. Tamás,
Sztanó Hédi,
Dorogi László,
Pósa Tamara,
Szabó Levente Zsolt,
Hanczár János,
Szász József Árpád,
Lőrincz Beáta,
Varga Zoltán
és Csúri Ákos.

Az alapítvány azt tűzte ki céljául, hogy a lemezt minél több a határon túl élő magyaroknak eljuttassák.

A CD-ből ez a színpadi adaptáció is készült Pál István „Szalonna” és Csúri Ákos szerkesztésében-rendezésében, amelyet a Hagyományok Házában rögzítettek.

EZ, ATEMPO.sk / MTI