Új arcokkal megkezdődtek A mi osztályunk próbái a Komáromi Jókai Színházban

Új arcokkal megkezdődtek A mi osztályunk próbái a Komáromi Jókai Színházban

Tadeusz Słobodzianek kortárs lengyel drámaíró A mi osztályunk című zenés történelmi leckéje 14 órában egy tízfős osztály lengyel és zsidó diákjainak történetét dolgozza fel 1925-től napjainkig a második világháború, a fasiszta és a kommunista diktatúra és terror alatt.

Czajlik József rendező az olvasópróbán kiemelte, hogy

 

Balról Lakatos Róbert brácsaművész m.v. zeneszerző, Banai Tóth Pál gazdasági igazgató, Czajlik József m.v. rendező, Forgács Miklós m.v. dramaturg, Pálinkás Andrássy Zsuzsanna korrepetítor

 

a darab nagysága abban áll, hogy ellentmondásos szituációkat állít elénk, és tűpontosan mutatja be, hogyan megy végbe a törés egy kis közösségen belül, hogy az emberi gyarlóság, hogyan fordítja egymás ellen az egykori osztálytársakat.

Forgács Miklós, az előadás dramaturgja aláhúzta, hogy a mű célja a társadalom megtisztítása azáltal, hogy olyan dolgokról beszél, amiket igyekszünk elfelejteni, elfojtani, s legfontosabb hozadéka, hogy általa jobban megérthetjük a körülöttünk működő káros mechanizmusokat.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A mi osztályunk emberi fájdalmakon keresztül kommunikáló előadás, megrázó emberi sorsokkal, jelenetekkel. Nincsenek fő- és mellékszereplők, minden szereplőnek megvan a maga külön világa, motivációja, élettörténete, minden szereplő egyformán hangsúlyos, épp ezért színészileg is izgalmas kihívás a Komáromi Jókai Színház színművészei számára ennek a többszólamúságnak a megszólaltatása, az egymást kiegészítő és egymást erősítő összjáték megvalósítása.

Dora Katona Eszter e. h. lesz, Zochát Molnár Xénia alakítja majd. Rachelka, később Marianna szerepében Kiss Szilvia áll a közönség elé.

 

Culka Ottó (Abram), Matusek Attila (Rysiek), Katona Eszter e. h. (Dora). Hátul Bajcsi Viktória és Hegedűs Gréta kellékesek

 

Jakob Kac szerepét Béhr Márton kapta, Rysieket Matusek Attila játssza. Menachem szerepét Mokos Attila próbálja.

 

Lucskay Róbert m.v. (Zygmunt), Kiss Szilvia (Rachelka, később Marianna)

 

Zygmunt figuráját felváltva Lucskay Róbert m.v. és Szabó Viktor formálják meg. Heniekként Olasz Istvánt láthatják majd a nézők. Władek szerepében Skronka Tibor lép színpadra. Abramot Culka Ottóra bízta a rendező.

 

Olasz István (Heniek), Szabó Viktor (Zygmunt), Mokos Attila (Menachem)

 

A darabot Pászt Patrícia fordította. A jelmezeket Őry Katalin m.v., a díszletet Fodor Viola m.v. tervezték. A zenét Lakatos Róbert brácsaművész, zeneszerző m.v. komponálja. A korrepetítor Pálinkás Andrássy Zsuzsanna. A rendező asszisztense Balaskó Edit.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A mi osztályunk bemutatója 2020. november 13-án, pénteken 19 órakor lesz a Komáromi Jókai Színházban.

ATEMPO.sk
Fotó: Milan Drozd