Különleges online fotóválogatás Kallós Zoltán fotógyűjteményéből

A Hagyományok Háza egy 450 tételes reprezentatív fotóválogatást tett közzé a weboldalán Kallós Zoltán kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató gyűjteményéből.

A 2018-ban elhunyt Kallós Zoltán gyűjteményében található kópiák 1956 és 1983 között készültek a Martin Györggyel közösen végzett erdélyi és moldvai gyűjtőútjaik alkalmával.

Kallós Zoltán, a Nemzet Művészet címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató gyűjtéseiből a táncházmozgalom táncosai, zenészei és kézművesei a mai napig táplálkoznak, kiadványok sokasága fűződik a nevéhez, és a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány meghatározó szerepet tölt be az erdélyi és moldvai magyarság oktatási és közművelődési tevékenységében, hagyatékának gondozásában.

Elérhetővé vált több száz népzenei fotó Halmos Béla hagyatékából

Kallós Zoltán népzenei és fotógyűjteménye 2001-től több részletben került a Hagyományok Házába. A Médiatár Archívumában több mint 11.000 fotó áll rendelkezésre különböző gyűjteményi egységekben. Ezekből tett elérhetővé egy 450 tételes reprezentatív fotóválogatást a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum.

Kategóriák

Kalotaszeg
Mezőség
Szék
Felcsík, Gyimes
Moldva
Avasi románok; Szebeni szászok

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Hagyományok Háza