A zene ünnepévé vált a Virtuózok V4+

A szuperdöntő előtti „mesterkurzuson” csak dicséretet kaptak az ifjú zenészek.

Nem semmi izgalmakat éltek át az elmúlt adásokban a Virtuózok V4+ - Közös nyelven zenélünk szereplői: először a saját hazájukban kellett megküzdeniük a társaikkal, hogy ők jussanak be a műsor hatodik évadába, aztán pedig honfitársaikat kellett lejátszaniuk a színpadról a Budapesten tartott elődöntőkön.

Azt gondolnánk, a kis virtuózok elfáradtak a hosszú forgatási napokon. A legidősebb zenész is mindössze 19 éves, a gyerekek-fiatalok örömmel, és teli energiával vetették bele magukat az izgalmas új kalandokba.

 

Ajna Marosz

 

Mostanra eldőlt, hogy a négy-négy indulóból melyik két-két fiatal tehetség az, aki a nemzetközi versenyben képviselheti saját hazáját: a visegrádi négyeket (Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Magyarországot), valamint a vendégként meghívott Szerbiát.

Most tehát, a „mesterkurzuson” már csak a két-két fiatal lépett fel a zsűri előtt, de végre a döntnökök is pihenhettek, nem kellett hazaküldeniük senkit, annyi volt a dolguk, hogy élvezhették a zenét, amit a szigorú válogatón kiválasztott gyerekek játszottak nekik.

 

Zarina Zaradna

 

És ezt szemlátomást meg is tették, agyba-főbe dicsérték a fiatalokat, csak úgy repkedtek a kedves megjegyzések: fantasztikus vagy, született tehetség, egy kis angyal, remélem, világhírű leszel!

Persze a jövő heti Szuperdöntő előtt ez rá is fért a gyerekekre, hogy a fináléban, amit öt ország tévéjében többmillió ember lát majd, a legjobb formájukat hozhassák.

 

Alzbeta Reháková

 

A zsűri világhírű tagjai a lehető legjobb tanácsokat próbálták adni ehhez, a szerb gitárost, a 15 éves Vuk Vukajlovicot és a cseh harmonikást, Martin Sulcot arra kérték: néha nézzenek fel játék közben, vegyék fel a szemkontaktust a közönséggel, hogy még jobban átélhető legyen a csodás darab, amit épp előadnak. A szlovák Alžbeta Rehákovát, aki 18 évesen úgy dalol, mint egy világhírű operaénekes, arra figyelmeztették, a szövegre is úgy figyeljen, mint a gyönyörű hangjára. Az elképesztő tehetségű magyar zongoristát, a 14 éves Rozsonits Ildikót figyelmeztették, hogy játszhat még erősebben ott, ahol a Liszt-darabban előírja a kotta.

 

Eduard Kollert

 

Ahhoz már csak párat kell aludni, hogy kiderüljön, megfogadták-e az ifjú virtuózok a tanácsokat, és milyen eredménnyel.

A tét nem kicsi: az utolsó adásban a szuperzsűri maga Maestro Plácido Domingo lesz – előtte zenélni, énekelni csak keveseknek adatik meg!

 

Plácido Domingo

 

A műsorsorozat zenéjét Ifjabb Plácido Domingo szerezte, melyet a Budafoki Dohnányi Zenekar ad majd elő a december 18-i Szuperdöntőben, Maestro Domingo vezényletével.

A nemzetközi összefogásban megvalósult műsort a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

NÉZZÉTEK VISSZA AZ EDDIGI ADÁSOKAT

ATEMPO.sk