Átadták az Aase-díjakat a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Átadták az Aase-díjakat a Bajor Gizi Színészmúzeumban, az epizódszerepek megformálói számára szóló elismeréseket Sallai Virág, a Kolibri Színház, Unger Pálma, a Pécsi Nemzeti Színház, Gelányi Imre, a Látókép Ensemble és Tóth Károly a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze vehette át.

Gobbi Hilda 1987-ben hozta létre végrendeletében az Aase-díjat az "emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői", az epizodisták részére azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló kuratórium.

 

Unger Pálma színművész 1974 óta játszik a Pécsi Nemzeti Színházban, amelynek örökös tagja. A teátrumban főként szubrett szerepekben, zenés vígjátékokban és karakter figurákban mutatkozott be a pécsi közönségnek. Megcsillantotta komikai vénáját is és a groteszk és abszurd iránti fogékonyságát. Sikeresen játszotta el többek között Genet Cselédek című művének Claire, Carlo Goldoni A chioggiai csetepaté című komédiájának Pasqua alakját. Évtizedekig művészeti vezetője volt a Pécsi Sziporka Gyerekszínpadnak.

Sallai Virág bábművész pályáját az Állami Bábszínházban kezdte. Naiva- és karakterszerepeket egyaránt sikeresen alakít. Alapító tagja lett az 1992-ben a létrejött Kolibri Színháznak, részt vállalt a magyar gyerek- és ifjúsági színház megújításában. Érzékeny és precíz bábmozgatása által kelt életre a legendás Háry János Örzséje és ő volt Ariel, Shakespeare Viharjának légi szelleme.

Tóth Károly színművészt Bozóky István szerződtette a nyíregyházi teátrumba 1982-ben, kisebb megszakítással azóta is a Móricz Zsigmond Színház tagja. A színészt villanásnyi pillanatokban sorsot felmutatni tudó szikár játékstílusa, fanyar humora különösen emlékezetes volt Ivo Krobottal közösen készített munkáiban (Harlekin milliói, Platonov, Túl zajos magány), vagy a Liliom, a Kétfejű fenevad, a Tizenkét dühös ember egy-egy szerepében.

Gelányi Imre nem hivatásos színész, gyermekvédelmi szakemberként dolgozik. 2015 óta tagja a Hajdu Szabolcs vezette Látókép Ensemble-nek. A Hajdu Szabolcs filmrendező írta és rendezte filmek és színdarabok rendszeres szereplője Debrecenben és az ország számos színpadán. Szerepel többek között Ernelláék Farkaséknál, Kálmán-nap, Egy százalék indián színházi trilógiákban. Hajdu Szabolcs filmrendező méltatásában kiemeli, Gelényi Imre pár jeleneten belül maximálisan bejárja a szerep által kínált spektrumot, és maradéktalanul kihasználja a jelenetek dinamikai lehetőségeit.

 

A díjakat évek óta a Bajor Gizi Színészmúzeumban adják át.

A díjakat odaítélő kuratórium tagjai Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András színművészek.

ATEMPO.sk / MTI