Határtalan tehetségek – jön a Virtuózok V4+ nemzetközi döntője

Döntőjéhez érkezik a Virtuózok V4+ pénteken 20.35-kor a Duna Televízióban. A klasszikus zenei tehetségkutató idén is nemzetközi színtéren valósul meg, a Visegrádi Négyek mellett Horvátország részvételével. Öt nemzet tíz kiválósága lép színpadra világsztár zsűritagok, HAUSER és Plácido Domingo előtt.

Hétről-hétre ifjú művészek varázsolták el a Virtuózok V4+ nézőit. A magyar válogató adások után négy tehetség kapott lehetőséget, hogy hazánkat képviselhesse, és nemzetközi szinten is megmutathassa tudását.

A nemzetközi elődöntőkben a zsűriben a résztvevő országok zenei szaktekintélyei foglaltak helyet:

Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán operaénekes,
Alicja Wegorzewska lengyel operaénekes,
Peter Valentovic szlovák karmester,
Gabriela Bohácová cseh művészeti igazgató,
valamint Petar Culic horvát gitárművész.

A december 17-i adásban is a nemzetközi zsűrinek kell értékelnie a résztvevő országok fiataljait. Az egyszemélyes "szuperzsűri" szerepét ismét Maestro Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmester tölti be. Mellette még egy világsztár csatlakozik az ítészekhez, Horvátországot már a csellóművész, HAUSER képviseli.

HAUSER szerint Istenadta tehetségek lépnek színpadra a Virtuózok mezőnyében

A világhírű csellista szerint a mostani mezőnyben nagyon sok kimagasló tehetség van. „Minden versenyző különböző, de mindig vannak, akik kitűnnek társaik közül, náluk egyből érezhető, hogy Istenadta tehetségek. Ilyen jó néhány feltűnt a mostani Virtuózokban, ők igazi zsenik” – hangsúlyozta HAUSER.

A döntőbe mind az öt országból két kiemelkedő tudású zenész jutott be. A két magyar finalista, Braun Áron marimba játékával, míg Oláh Vilmos virtuóz gitárjátékával győzte meg a zsűrit.

 

A döntősök:

Magyarország továbbjutói:
Braun Áron (13, marimba)
Oláh Vilmos (18, gitár)

Szlovákia továbbjutói:
Miriam Minková (15, hegedű)
Ryan Martin Bradshaw (14, zongora)

Csehország továbbjutói:
Martin Sadílek (16, hárfa)
Daniel Matejca (16, hegedű)

Lengyelország továbbjutói:
Milena Piorunska (16, hegedű)
Milosz Bachonko (11, harmonika)

Horvátország továbbjutói:
Ivan Petrovic-Poljak (16, zongora)
Kiara Janko (18, harmonika)

 

A fellépőket ezúttal is Magyarország egyik legnevesebb szimfonikus zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséri Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével. A verseny résztvevői a klasszikus zene jövőjét jelentik, olyan magas színvonalat képviselnek, amely a világon bárhol megállná a helyét.

EZ, ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Virtuózok