Jubilál a Jazz Showcase – online nézhetjük a fiatal tehetségek koncertjeit

Immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéjét, a Jazz Showcase-t február 4-től 6-ig a Müpában, melynek koncertjei ONLINE is közvetítik.

A tehetségkutatót a járvány miatt tavaly csak a képernyőkön keresztül követhették a műfaj rajongói, idén azonban ismét személyesen várják a nézőket a tehetséges fiatal dzsesszcsapatok bemutatkozására és a nemzetközi sztárok esti nagykoncertjeire. Színpadra lép Dan Bárta és a Robert Balzar Trio, a Cadotsch/Downes/Donkin/Maddren kvartett és Aga Zaryan.

A 2008-ban indított sorozat célja, hogy támogassa a dzseszutánpótlást. A korábbi években bemutatkozott tehetségek napjainkra a színtér fontos előadóivá váltak, sikertörténetük példával szolgál a szárnyaikat most bontogatók számára.

A háromnapos eseménysorozat délutánjain hat ígéretes fiatal zenekar verseng a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri és a közönség szavazataiért. A háromnapos dzsesszfiesta házigazdája Jazzkovács László.

A versenybe szálló hat együttes tagjai kisebb klubfellépéseken már bizonyították rátermettségüket. A negyvenöt perces, ingyenes koncertet adó formációk tagjai hangszerük kiemelkedő zenészei, a Müpába kiforrott, kész produkcióval érkeznek. A koncerteket ONLINE is közvetítik.

Bemutatkozik a dzsesszt hiphoppal és funkkal színesítő Ocsovay Damján Trió, a magyar népdalkincset és a latin ritmusokat a zenéjébe olvasztó Danyi Diána Quintet, de fellép a Hangulatkoncertek visszatérő fellépőjeként ismert Jónás Rezső bandája, vagyis a Reggie Jonas Jr. Trio is. Ugyancsak zenélni fog a tavaly alakult, és az év fiatal jazz-zenésze verseny közönségdíját elnyerő Bangó Adrienne Quartet a rozsnyói Farkas Zsolttal, az újragondolt dzsessz standardeket és saját dalokat egyaránt játszó Orbay Lilla Quintet, valamint a klasszikus trombitásként induló fiatal tehetség ötöse, a Tűzkő Salamon Quintet. A nézők a formációkra online és a helyszínen is leadhatják voksaikat.

 

Program

Február 4. (péntek)

16.30 Ocsovay Damján Trió
18.00 Danyi Diána Quintet

Február 5. (szombat)

16.30 Reggie Jonas Jr. Trio
18.00 Bangó Adrienne Quartet

Február 6. (vasárnap)

16.30 Orbay Lilla Quintet
18.00 Tűzkő Salamon Quintet

ITT NÉZD ONLINE

 

Az esti nagykoncerteken a Fesztivál Színházban ezúttal a V4-országokból érkező, nemzetközi szinten ismert zenekarok várják a közönséget. Az első napon, február 4-én pénteken Dan Bárta cseh énekes és a vele több mint egy évtizede sikeres Robert Balzar Trio zenél, szombaton Lucia Cadotsch Berlinben élő svájci énekesnő formabontó stílusának köszönhetően gyorsan népszerűvé vált kvartettje, a Cadotsch/Downes/Donkin/Maddren ad műsort, míg a zárónapon a lengyel dzsessz többszörös platinalemezes first ladyje, Aga Zaryan lép fel.

A 15. születésnapját ünneplő eseménysorozat alkalmából a Müpa 15+1 részes, podcast formában elérhető beszélgetéssorozattal jelentkezik Bebop címmel, amelyben Náray Erika az elmúlt évek Jazz Showcase-eihez kapcsolódó, a dzsessz világában megkerülhetetlen művészekkel beszélget.

ATEMPO.sk / MTI