Elkészülhet a dunaszerdahelyi Podhradská Lea első mozifilmje

Elkészülhet a dunaszerdahelyi Podhradská Lea első mozifilmje

A dunaszerdahelyi származású Podhradská Lea, valamint Breier Ádám, Hevér Dániel és Mayer Bernadett rendezők első mozifilmjeire szavazott meg gyártási támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága.

A pályaindító alkotások fejlesztése és gyártása a Filmintézet Inkubátor Programjának szakmai és anyagi támogatásával valósul meg.

Júliusban kezdődik a forgatása Podhradská Lea forgatókönyvíró-rendező Apám lánya címmel készülő kreatív dokumentumfilmjének, mely egy nyomtalanul eltűnt fiatal lány története, akitől évtizedekkel később egy levél érkezik.

A film egy valóságos és lélektani utazás egyszerre, navigálja nézőjét múlt és jelen között, miközben szembesíti szereplőit döntéseikkel. A lányt senki sem kereste, mégis mindenkinek van egy története arról, hogy ki ő és miért tűnt el.

A Szlovákiában és Spanyolországban is forgó filmet a tervek szerint 2024 tavaszán láthatja a közönség. Az NFI 30 millió forintos támogatásával megvalósuló dokumentumfilm producere Meggyes Kriszta és Lévai Balázs.

Podhradská Lea 2016-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező osztályában, Kékesi Attila és Almási Tamás vezetése alatt. Ajtótól ajtóig című személyes hangvételű diplomamunkája egy Londonba emigráló rendezőnőt követ, aki idős embereket ápol. 2019-ben Drága Marikám! című filmtervével versenyzett az Inkubátor Programban. Felvidéken a Karcsai út című dokumentumfilmje kapcsán ismerjük, mely a dunaszerdahelyi Karcsai úti romatelep lakóiról szól.

 

Apám lánya - film

 

A Lefkovicsék gyászolnak címmel készülő keserédes dramedy-ben egy zsidó család három generációjának férfi tagjai egy shiva során kénytelenek szembenézni családjuk átörökített traumáival és az ebből fakadó diszfunkcionalitással. Breier Ádám rendezőt saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. Az NFI 100 millió forintos támogatásával megvalósuló film forgatása augusztusban kezdődik, a 2023-as őszi mozibemutatóra tervezett alkotás producere Felszeghy Ádám, Ausztics Andrea és Kázmér Miklós.

Szemem fénye címmel készül Mayer Bernadett első egész estés alkotása, mely egy kettős felnövéstörténet. Főhőse, az érettségi előtt álló fiú egy külvárosi panelben él bohém, művészettörténetet tanító anyjával, akinek élete gyökeres fordulatot vesz, amikor cukorbetegsége miatt elkezdi elveszíteni a látását.

A rendező és Tóth Mária Erzsébet forgatókönyvéből készülő film forgatása nyáron kezdődik, a tervezett bemutatója 2024 első fele. Az NFI 100 millió forinttal támogatja a film elkészítését, az alkotás producere Petrovits Genovéva, koproducere Baranyi-Gyurin Zsuzsanna.

Szeptemberben kezdődik Hevér Dániel Valami madarak című első filmjének öthetes forgatása. A rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvéből készülő dramedy főszereplői egy idősödő férfi és egy impulzív tinédzser lány, akik összefognak a világ ellen, amikor megpróbálják kijuttatni a férfit az idősek otthonából. A Dreissiger László producer vezetésével, az NFI 100 millió forintos támogatásával készülő film tervezett bemutatója 2023 ősze.

Az NFI Inkubátor Programja 2015-ben indult és évente közel 70 pályázatot nyújtanak be pályakezdő filmesek. A programban eddig 38 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és mintegy 20 film készült el.

ATEMPO.sk