Ma van a cirkusz világnapja

Ma ünneplik a cirkusz világnapját. Az eseménmyt 2007-ben hívta életre a Cirkuszművészeti Világszövetség először Európai Cirkusznapként, amely hamarosan akkora népszerűségre tett szert, hogy 2010 óta Cirkuszi világnap néven minden április harmadik szombatján világszerte megünnepelnek.

A sokszínű cirkuszművészet műfajtát a Fővárosi Nagycirkusz mellett a magyarországi utazócirkuszok is színes programokkal ünnepelik.

És hogy milyen is a jó cirkusz? A napokban Richter Flórián egy hasonlattal válaszolt kérdésünkre. „Egy szakács különböző alapanyagokat szed össze, hogy főzzön egy jót. Egy cirkuszigazgató a világban futó legjobb produkciókat válogatja ki és szerződteti le, ízlése és pénztárcája szerint. Ezeket a számokat rakja össze, persze, nem mindegy hogy miféle sorrendet, ritmust, tempót határoz meg, milyen lesz a koreográfia, a hang, a fény. Ugyanis mindez mérvadó, hogy kétórás bomba jó műsort kapjon a közönség”.

A világnap alkalomból mi is összegyűjtöttük a PorondMester írásainkat, mellyel ezt a műfajt hozzuk közelebb olvasóinkhoz.

PorondMester: Egy remek este a Richter Flórián Cirkuszban (RIPORT)

PorondMester: Szaltók, paták, tollak – Világsztárok világszámai a Fővárosi Nagycirkuszban (+FOTÓK)

PorondMester: Cirkuszol a família – A Donnert Cirkusz titkai (+FOTÓK)

PorondMester: A trónörökös – Huan Vargas, a fesztiváldíjas zsonglőr

PorondMester: Joker a porond sztárja – Most Zselízen cirkuszolnak (+FOTÓK)

PorondMester: Vízi cirkusz sellővel és SpongyaBobbal (+FOTÓK)

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Urbán Ádám, Fővárosi Nagycirkusz