PorondMester: Egy remek este a Richter Flórián Cirkuszban (RIPORT)

Ennyi szaltót még egyetlen cirkuszban sem láttam! Állítom, trambulinról falra ugrálni is kevesen tudnak úgy, ahogy a Richter Flórián Cirkusz erőtől duzzadó, fiatal artistái. Na, és Richter Kevin Arany Elefánt- és Arany Pierrot-díjas ugrócsoportjának világszáma Őrület! A Richter Flórián Cirkusz új, Experience című előadása több mint tökéletes.

Mintha egy káprázatos cirkuszi szimfónia lenne az egész. Gyönyörű hófehér és fekete paripákkal (Richter Flórián), ügyes elefánttal (Richter Edith), levegőbe emelkedő bohócokkal, Pókemberrel (Los Tiki Takas először Magyarországon!), fantasztikus légtornászokkal (The Flying Henriquez), világhírű cirkuszok manézsába illő rúdszámmal (Savelii Mosin), motoros ördögökkel (Diorios csoport) a halálgömbben. Mindehhez gondosan megkomponált fény- és hanghatásokkal.

Richter Flórián Cirkuszban, az egyik legfiatalabb magyarországi utazó cirkuszban járunk, amely 2015-ben indult, mégis óriási értéket képvisel és nagy hagyományt ölel fel.

 

Richter Flórián Cirkusz

 

65 fős társulat, 50 állat, 30 város

Ragyognak a napsütésben a cirkuszos kocsik. Oldalukon nagy sárga betűkkel áll, Richter Flórián Cirkusz. Maradt még néhány percem, hogy a cirkusz névadó igazgatójával találkozzam Győrben, a Cirkusz téren. Körülnézek. Jobbra óriási lakókocsi, balra büfé, mellette a hatalmas fehér sátor. Ott, elöl pedig tevék és Szandra, a 48 éves elefánt, Magyarország egyik legöregebb elefántja. Még két óra van a kezdésig, de az állatok körül zsonganak az emberek.

 

Richter Flórián Cirkusz

 

Azután elém toppan Richter Flórián cirkuszigazgató, a Monte Carloi Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst- és Arany Bohóc-díjas artistája, Hortobágyi Károly-díjas cirkuszművész, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje. Sétálunk a zöld fűben, közben beszélgetünk.

„Győr a hatodik város, ahová megérkeztünk. Március 14-én kezdtük a szezont, harminc várost látogatunk meg egy évben. Harminc lovunk van, 8 tevénk, 5 zebránk és Szandra, az ázsiai elefántunk. Mintegy 50 állattal turnézunk“ – sorolja a 65 fős társulat igazgatója.

 

Richter Flórián Cirkusz

 

Európa legjobb cirkuszai között

Tavaly ősszel ítélték nekik a Big Top Label Díjat, amivel Európa legjobb cirkuszai közé kerültek.

„Sok cirkuszt vizsgálnak, több száz pontos a kérdőívük. A bizottság tagjai a minőségi állattartást, a kötelezően betartandó szabályokat, a nézők kényelmét szolgáló berendezéseket vették elsősorban figyelembe, illetve a produkciókat. Ez alapján évente három cirkusz kapja meg ezt az elismerést“

 – magyarázza Richter Flórián, hozzátéve, olyan technikai munkásaik vannak, akik építik és bontják a cirkuszt, miközben a műsorban ki-be hordják a kellékeket, akik harmadik éve a Royal Caré-ben, a hollamd királyi színházban, az ottani karácsonyi cirkuszi műsorban, a színházon belüli fő technikusok. „Olyan profik, hogy a mi cirkuszunkból hívják őket, három évre írtak alá velük szerződést“ – lelkendezik az igazgató, és beavat, a négyárbócos cirkuszi sátrat egy napig építik, a bontás pedig három óra.

 

Richter Flórián Cirkusz

 

Azután szóba hozom a gyermekeit. Kevin huszonhárom éves. Sátormesterként ő tanította be a technikai munkásokat, hogy ilyen színvonalon működjenek. A műsorban van egy többszörös arany- és ezüst-díjat nyert akrobata csoportja. Büszkék vagyunk, hogy ilyen artistaművész lett. Angelina lányom tizennyolc éves. A Magyar Lovas Posta elnevezésű produkciót mutatja be húsz lóval, ami világrekord. Jelenleg gyógyul a lova, így a Magyar Posta két-három hét múlva kerül majd vissza a műsorba“ – tudatja a büszke apa.

Ő 1986-ban, Japánban állt először porondon. „Kilenc éves voltam. Édesanyám eltörte a lábát, be kellett ugranom a lovas akrobata pordukcióba. Nem készültem rá, hogy aznap este dolgozni fogok, igaz, előtte két-három évet gyakoroltam már a szaltókat. Azóta, vagyis 38 éve a porondon vagyok“ – meséli Richter Flórián.

 

Richter Flórián Cirkusz

 

Ugródeszka és rock and roll
              
„Ebbe születtem, a cirkusz nyolcadik generációs artistája vagyok” – fordul felém Richter Kevin a hatalmas cirkuszi sátor mellett, az árnyékban. „Természetes volt, hogy a porondon fogok szerepelni. Édesapám lovas akrobata csoportjába is beléptem, szaltóztam rendesen. Nagy álmom volt egy saját ugródeszka csapat. A lovas akrobata csoporttal párhuzamosan ezt is gyakoroltuk, és 2019-ben már mint ugrócsoport léptünk fel.

Rock and rollra csináljuk a számot, hogy energikus legyen, és mosolyt csaljon az emberek arcára” – fejti ki a fiatal artista. Megtudom, naponta másfél órát gyakorol a tíz fiatalember, akik ex-tornászok, akrobaták, artista iskolások, Marokkóból, Kazahsztánból, Ukrajnából, Grúziából és Magyarországról.

„Lassan egyre több mindent bíz rám apám. A cirkusz technikai mozgatása eddig is az én feladatom volt, lassan a döntésekbe is beavat. Nem az a lényeg, hogy átvegyem, hanem hogy jól menjen a cirkuszt” – zárja rövidre Richter Kevin a hat nyelven beszélő artistaművész.

 

Richter Flórián Cirkusz

 

Csontos nyugdíjba vonult

Richter Angelina azzal fogad, hogy fő lova, Csontos 23 évesen nyugdíjba vonult. Ezután csak utazik a cirkusszal, és legelészik. „Tizenhét éve, hogy a családunk tagja. Az ő hátán álltam, a fő ló volt a magyar postában. Eljött az ideje, hogy nyugdíjba vonuljon, pedig nagyon sok mindent értünk el együtt. Megtanított mindenre, amire meg kellett, hogy tanítson. El kell engednem. Bajnok lett az utódja, egy ötéves magyar hidegvérű mén, akinek kell még idő. Szerintem nagyon jó ló lesz” – mosolyog az artista hölgy, aki sokat gyakorol, az Experience előadásában most apróbb feladatai vannak, a háttérben segít.

„Már nem tudom elképzelni az életemet úgy, hogy ne lovakkal foglalkozzam. Nemrég vettem négy új lovat. Apollót, Spartacust, Calidot és Bajnokot. Szeretek nem mindennapi neveket adni a lovaknak. Van egy olyan érzésem, hogy minél szokatlanabb nevet adok, annál kivételesebbek lesznek” – árulja el Angelina, majd mennie kell.

 

Richter Flórián Cirkusz

 

Kezdődik az előadás.

Amely szemet gyönyörködtető és élvezetes. Ahogy halad előre a program, a társulat egyre növeli az adrenalint. Minden érzéki és színes, egy csipetnyi illúzióval a vége felé. Amikor az utolsó artista is meghajol a fináléban, Richter Flórian a porondra invitálja a publikumot. A nézők minden fellépővel szelfiznek a manézsban. Láthatják, hogy a manézs káprázatos csillagai, miután kihunytak a reflektorok és robotlámpák fényei, ugyanolyan hús-vér emberek mint ők. Az pedig, hogy a büfében magától, Bódi Annától, a levegőben egy karikán kecsesen lebegő légtornásztól kapom a Francia drazsét, csupán hab a tortán. És hogy Patricionak, a levegő ördögének aznap este nem sikerül a hármas szaltó a kupolában? Majd megugorja holnap este! Ilyen az utazó cirkuszok romantikája.

Tizennégy éve április harmadik szombatja – így az idén, a mai nap is, április 20. – cirkuszi világnap. Amikor végül megkérdezem Richter Flóriánt, hogy milyen a jó cirkusz, egy hasonlattal válaszol. „Egy szakács különböző alapanyagokat szed össze, hogy főzzön egy jót. Egy cirkuszigazgató a világban futó legjobb produkciókat válogatja ki és szerződteti le, ízlése és pénztárcája szerint. Ezeket a számokat rakja össze, persze, nem mindegy hogy miféle sorrendet, ritmust, tempót határoz meg, milyen lesz a koreográfia, a hang, a fény. Ugyanis mindez mérvadó, hogy kétórás bomba jó műsort kapjon a közönség” – búcsúzik a legendás cirkuszművész.

 

richter-01
richter-02
richter-03
richter-04
richter-05
richter-06
richter-07
richter-08
richter-09
richter-10
richter-11
richter-12
richter-13

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Richter Flórián Cirkusz és a szerző