OTT JÁRTUNK: Küzdöttek és bízva bíztak – Kik nyerték a Madách nyomában vetélkedőt? (FOTÓK)

Négy város 6 középiskolájának 8 háromtagú csapata mérte össze tudását a Madách nyomában országos művelődéstörténeti vetélkedő döntőjében március első hétfőjén, a Komáromi Jókai Színházban. A diákok 9 feladatot kaptak, de Hizsnyan Géza színházi szakember, Szászi Zoltán író, költő, újságíró és Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője, a zsűri tagjai, a házi feladatokat, az otthon elkészített munkákat is értékelték március 6-án.

 

Madách nyomában vetélkedő

 

A csapatok, a TragéDIÁK, a 3. A, a Százszorszépek, a Lányok, a Bűbáj, A gép lakói, a (Fel)törekvők és A tragédia mesélői a felkészülés során részletesen megismerkedtek Madách Imre életével és művével, Az ember tragédiája keletkezéstörténetével és utóéletével. A döntőben részben a tárgyi tudásukról kellett számot adniuk, emellett játékos és kreatív feladatokat is kaptak. A tragédia valamelyik szereplőjét kellett kitalálniuk három információ alapján, táblázatot, totót, keresztrejtvényt töltöttek ki, jelmezbe bújtak, fotókat párosítottak a tragédia egyes színeivel.

 

Madách nyomában vetélkedő

 

A komáromi Selye János Gimnázium Lányok csapata végzett az első helyen. A második helyet a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium A gép lakói néven futott csapata szerezte meg, harmadik lett a (Fel)Törekvők csapata a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolából. A házi feladatok legkreatívabb megoldásáért különdíjat kapott a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola „A Tragédia mesélői” csapata.

 

Madách nyomában vetélkedő

 

Indultak még az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium és a Dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Szakközépiskola csapatai a művelődéstörténeti vetélkedőn, amelyet a Komáromi Jókai Színház és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (Pozsony) hirdette meg ősszel hazai középiskolás diákoknak a 2023-as Madách Imre Emlékév, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A győztes csapat osztálya kirándulást nyert Alsósztergovára, a Madách-kastélyba, könyvek, színházjegyek, pólók találtak gazdára.

 

Madách nyomában vetélkedő

 

A Komáromi Jókai Színház az utóbbi bő tíz évben rendezett már vetélkedőt Thália nyomában címmel (2012-ben, a Komáromi Jókai Színház megalakulásának 60. évfordulója kapcsán), ezt követte a Shakespeare nyomában (2017), majd a Bánk bán nyomában (2018).

Varga Emese elmondta: a korábbi tapasztalatok és a Madách nyomában is azt mutatja, hogy fontosak ezek a vetélkedők, mert kreatív és kritikus gondolkodásra ösztönzik, érvelésre tanítják a középiskolás korosztályt, emellett a színházi eszköztár és jelrendszer alapjaival is találkoznak.

 

madach-nyomaban-2023-01
madach-nyomaban-2023-02
madach-nyomaban-2023-03
madach-nyomaban-2023-04
madach-nyomaban-2023-05
madach-nyomaban-2023-06
madach-nyomaban-2023-07
madach-nyomaban-2023-08
madach-nyomaban-2023-09
madach-nyomaban-2023-10
madach-nyomaban-2023-11
madach-nyomaban-2023-12
madach-nyomaban-2023-13
madach-nyomaban-2023-14

 

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó:  a szerző