PorondMester: A trónörökös – Huan Vargas, a fesztiváldíjas zsonglőr

A trónörökös – Huan Vargas, a fesztiváldíjas zsonglőr

Messziről látni a cirkusz hatalmas sátrát. Odabent dél-amerikai ritmusok szólnak. Nemsokára kezdődik a Circus Americano Vargas újabb előadása. A bejárat előtt Huan Vargas vár. Ugyanígy mosolygott január közepén, Budapesten, a Fővárosi Nagycirkusz porondján, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál indulójaként. Fergeteges zsonglőrszámot adott elő. Élete a cirkusz. Ő a nyolcadik generáció.

 

Beleszülettél a cirkuszba.

Legelőször hétéves koromban álltam porondra egy bohóc számban. Az önálló zsonglőrszámomat tizenegy és fél évesen kezdtem gyakorolni. Tizenkét évesen léptem fel vele. Most tizenhét éves vagyok.

 

Huan Vargas

 

Gömbökkel, karikákkal, buzogányokkal zsonglőrködsz.

Valamennyit külön kellett megtanulni, mindegyiknek megvan a saját nehézsége. A kezemnek jobban fekszik a karika.

Csinálok majd olyat is, mint Anthony Gatto, a világ legjobb zsonglőrje, hogy a fejemen egyensúlyozok egy perzset, és egyenként bedobálják a labdákat. Anthony Gatto már visszavonult amerikai zsonglőr, ő az egyik példaképem.

A másik pedig Szemjon Kracsinov, az orosz zsonglőr, aki fellépett Budapesten, a Fővárosi nagycirkuszban is.

 

Ahol az év elején a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált rendezték.

A newcomer show-ban, az újoncok műsorában versenyeztem, és sikerült elnyernem a bronzérmet!

Ez azt jelentette, hogy felléphettem a versenyt követő Tavaszváró – Fesztivál+ című előadásban, két hónapon keresztül. Kaptam egy szobát a Fővárosi Nagycirkusz épületében, de nekünk külön megengedték, hogy egy lakókocsit is oda vigyünk. Egyedül laktam ott, apáék minden héten jöttek látogatóba. Hétfőn és kedden szünnap volt, akkor hazamentem a családhoz. Március tizenötödikén indult a cirkuszunk idei turnéja, akkor még a Fővárosi Nagycirkuszban voltam. A turnénk második hetére érkeztem meg.

 

Huan Vargas

 

A Circus Americano Vargas-ban van külön lakókocsid?

Van benne tévé, légkondi, kanapé, tusoló, kézmosó, vécé. Minden, ami kell.

Nem én vezetem. Vannak sofőrök a cirkusznál, ők viszik át mindig a fordulót. Mi olyankor nem ülünk a lakókocsiban. A nagy lakókocsikat összecsukjuk hidraulikával, és a kamionfülkében vagy személyautóval utazunk.

 

Huan Vargas

 

Kik szerepelnek az idei előadásban?

Bátyám, Roberto Vargas Junior görgő egyensúlyozó számot mutat be, Kevin és Jackson az unokatestvéreim kockaszámot csinálnak, Richárd nagybátyám a feleségével, Ralukával késdobáló számot mutatnak be, de a nagybátyám egzotikus állatokkal is foglalkozik. Alton Sophie kézegyensúlyozó számot ad elő, Wertheim Dévid a bohóc,

Németh Attila a fény- és hangtechnikát kezeli. Apám dolgozik a pónilovakkal, de ma üzleti ügyeket intéz, így jómagam vezetem fel őket. Nyolc pónink van, ma csak négy lépett fel, de jövőre tervezzük, hogy hat póniló szerepel majd a porondon.

 

Huan Vargas

 

A cirkuszban töltöd az életedet.

Ezt szeretem, ezt csinálom kiskorom óta. Bontunk, építünk, dolgozunk, de imádjuk csinálni! Ez az életformánk.

Szabadidőnkben megyünk mindenhová, mint bárki más. Az iskolában magántanuló voltam. Online tanultam, csak vizsgákra jártam. Tizenhat évig Romániában vendégszerepelt a cirkuszunk. Nyáron és télen, amikor a félévi vizsgák voltak, átjöttünk Magyarországra, letettem a vizsgákat, és visszamentünk Romániába. Magyarországon ez a cirkuszunk harmadik évadja. A koronavírus-járvány miatt döntöttünk úgy, hogy ezután Magyarország városait járjuk műsorunkkal.

 

Huan Vargas

 

Ki építette ezt a sátrat?

Apámék, a nagybátyámmal. A nagyapámnak, aki már elhunyt, volt egy ugyanekkora cirkuszi sátra, csak más színekben.

Nagyapám is híres artista volt. Volt egy nagy száma, amiben egy szerkezet segítségével fejjel lefelé lépkedett a kupolában.

Én is kitaláltam egy szerkezetet, amibe betettem a zsonglőrbuzogányokat. Ezt felhúzzuk tizenkét méter magasba. A nézők nem is számítanak rá, és adott jelre fentről hullanak a kezembe a rekvizitek.

 

Huan Vargas

 

Mindig zsonglőr akarsz lenni?

Imádok zsonglőrködni! De tudom, hogy lesz egy másik számom is.

 

Mit üzensz a nézőknek? Miért jó a cirkusz?

Mert elvarázsol. Jöjjenek el hozzánk, a cirkuszba, és újraélhetik ezt a varázst! Olyan lesz, mint gyermekkorukban volt!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó:  a szerző