Cornerstone Roots: remek reggae Új-Zélandról

Cornerstone Roots

Új-Zélandról nagyon ritkán érkezik zenekar Magyarországra és Szlovákiába fellépni. A reggae zenét játszó Cornerstone Roots nyitotta a világfalu színpad programját az idei Sziget fesztiválon, és ma ő nyitja meg az Uprising Reggae Festival 2014-et is.

"Fesztiválokon gyakran előfordul, hogy délután, világosban kell játszanunk, de ez teljesen rendben van, tesszük a dolgunkat, és próbáljuk kiszolgálni a közönséget. Igazán felemelő, hogy ilyen forró napsütésben is viszonylag sokan kíváncsiak voltak ránk" - mondta Brian Ruawai, a Cornerstone Roots gitárosa, énekese a budapesti koncert után.

A zenész maori nemzetiségű; Új-Zélandon a 4,5 millió lakos 14,5 százaléka tartozik a maorikhoz, akik a legnagyobb kisebbséget alkotják az országban. Brian Ruawai megfogalmazása szerint a fesztiválok egyfajta életformát jelentenek számukra, hiszen ha az ausztrál kontinensről Európába, Amerikába vagy Ázsiába mennek játszani, az szinte mindig valamilyen fesztiválhoz kötődik.

A Cornerstone Rootsot 2001-ben alakította Brian Ruawai és a basszusgitáron játszó Naomi Tuao Új-Zéland északi szigetén, a Waikato régióban található kisvárosban, Raglanban.

"A reggae azután lett népszerű Új-Zélandon, hogy Bob Marley, emlékeim szerint 1980-ban koncertet adott az országban. Ez mindent gyökeresen megváltoztatott, sorra alakultak a reggae zenekarok. Hogy van-e közös pont a reggae-ben és a maori zenei hagyományokban? Az érzelmek mindkettőben nagyon fontos szerepet játszanak, és ahogy a hatvanas-hetvenes években a jamaicai zene az identitását találta meg a reggae-ben, Új-Zélandon is volt ilyen szerepe a zenének a nemzetiségek kultúrájában" - magyarázta a gitáros, aki persze angolul énekel, de elképzelhetőnek tartja, hogy egyszer maori nyelvű szöveget ír egy reggae számhoz.

A zenekar zenéjének szövegei is a pozitív gondolkodást, az üzenetet helyezik előtérbe, a Cornerstone Roots markánsan véleményt formál az élet kérdéseiről, a politikáról, arról is, mit érez a maori kisebbség.

A ma már országa egyik legnépszerűbb előadójának számító csapat által képviselt autentikus roots reggae-nek különös színt ad, hogy a maori mellett Naomi, a felesége szamoai származású. Ma már gyermekeik, az énekes 14 éves Reiki és a 16 éves billentyűs Kaea is tagjai a zenekarnak, ők azonban - szemben Aaron Bush perkással és Ashley Pirie dobossal - a Sziget fesztiválon nem léptek színpadra. "A gyerekek középiskolások és Új-Zélandon most nincs iskolai szünet" - magyarázta Brian Ruawai.

Az elmúlt tíz évben a Cornerstone Roots számos reggae sztár előtt játszott, bemelegített például Jimmy Cliff, Lee Scratch Perry, a Burning Spear, a Sly and Robbie vagy a Toots & Maytals előtt. Közülük Brian Ruawai a Burning Speart tartja a legtöbbre. "Csodálom a nagyon erős színpadi atmoszférájukat".

Idén júniusban a híres Glastonbury Festivalon is fellépett a Cornerstone Roots, amely most egy közép-európai miniturnén van. Ennek keretében egy lengyelországi reggae fesztivál és egy bécsi koncert után következett a Sziget, és hamarosan a pozsonyi Uprising Reggae Festival a következő állomás.

"Négy évvel ezelőtt már játszottunk a térségben, akkor Magyarország kimaradt, most pótoltuk, már hétfő óta itt vagyunk és körül is néztünk kicsit, gyönyörű helyeket láttunk. Nagyon bejön nekünk az a nyitottság, ahogy ezekben az országokban az emberek a zenéhez viszonyulnak" - mondta erről a zenész.

A Cornerstone Roots eddig három stúdióalbumot készített, a legutóbbi, a Future Is Now három éve jelent meg. "Kislemezeket csináltunk az elmúlt években, de már válogatom egy új anyag számait, talán még az idén kijövünk vele".

ATEMPO.sk / MTI