Várom már hogy végre lebegjünk, mint Gagarin – megjelent Szószátyár első albuma

Várom már hogy végre lebegjünk, mint Gagarin – megjelent Szószátyár első albuma

Az összes dalnak megvan a maga világa, egyik egy történetet mesél, míg a másik egy zűrt illetve zavart próbál leírni. Ezt mondta a kislemezről Marosi Róbert – Szószátyár, és hozzátette: barátok, önismeret, maga az élet, ezek összessége egy kisebb kozmikus zavar. A gútai rapper elárulta, nagyapja szerette volna, ha cirkuszba kerül, mert látta benne a bohócot; szerinte a földön is van egyfajta kozmosz, amiben mi vagyunk a csillagok; kiderül, hogy hol írta a Szürke szivárvány című új dalát; ahogy az is, hogy nem a rasztáktól kell félni, hanem a hétköznapi dolgoktól. Ezekről is beszélgettünk Szószátyárral.

 

Kozmikus zavar címmel a napokban jelent meg az első albumod. Miért most döntöttél az anyag összeállítása mellett?

A dalok már régebb óta várták, hogy egy rakáson legyenek, de még hiányzott a borítókép és a címe is. Az album borítójára nyár óta kerestem a szakit, aki meg tudta volna csinálni, de sajnos nem kaptam kész anyagot, így magam csináltam. Az anyag mindenképp csak újévben került volna a hallgatóság elé.

 

Hat dal hallható a kislemezem. Négy régi, két új szám. Mondanál valamit a szerzemények születéséről? 

Így van, hat dal van az albumon, mivel ebben lesz egy kis turpisság. De erről majd akkor ha kész lesz a következő album. Az összes dalnak megvan a maga világa, egyik egy történetet mesél, míg a másik egy zűrt illetve zavart próbál leírni. Barátok, önismeret, maga az élet, ezek összessége egy kisebb kozmikus zavar.

 

Szószátyár

 

Milyen apropóból született a Bohóc?

A bohóc volt az első dalom, amit stúdióban vettem fel, köszönhető ez Gila barátomnak. A bohóc című dal számomra a kezdet és egyfajta védjegy lett. Nagyapám annak idején szerette volna, ha cirkuszba kerülök, mert látta bennem a bohócot. Mivel ez nem valósult meg az évek múltával, felbukkant ez az emlék és összeraktam a saját kis „cirkuszomat“, és rájöttem, hogy a világ egy hatalmas nagy színpad. Teret kaptam, és járom az utam bohócként.

 

A Csillagtemető című szerzemény, amelynek tavaly ősszel jelent meg a videoklipje, mintha a kozmikus magányról szólna…

Részben igen. Mondják, hogy sosem vagyunk egyedül, de vannak emberek akik igen, nincs családjuk, barátjuk, egyedül vannak a világban, mint ahogy kint az űrben a csillagok is. Egyedül messze mindentől. Miért vagyunk, honnan jöttünk és merre tartunk? Emberek születnek, meghalnak, akár csak a csillagok. Van odakint a kozmosz és itt, a Földön is van egyfajta kozmosz, amiben mi vagyunk a csillagok!

 

 

Hol található a Sláviková 7? Mert, gondolom, ez egy fontos cím.

A Sláviková 7 számomra egy kedves dal. Akkoriban költöztek a barátaim oda és sok szép emlék fűződik ahhoz a helyhez. Sok embert ismerhettem meg ott és ezeket az élményeket dalba foglaltam. Mellesleg az utca itt, Gútán található.

 

A szürke szivárvány új dal. Megfogott egy mondata: „Odaadtam álmaimat színekért”. Mikor írtad ezt a számot?

November 29-én Svájcba repültem egészségügyi problémák miatt, és december 23-án repültem haza. Ez idő alatt íródott a Szürke szivárvány és a Csillagtemető is. A dal lényegében arról szól, hogy egyedül kellett megküzdenem azzal, ami bennem volt, és, hogy ezért áldozatot kellett hozni.

 

Szószátyár

 

A Túl az Óperencián slágergyanús vadonatúj szerzemény, elsőre az ember fülében marad a dal. Ebben rappeled az egyik kedvenc soromat, hogy „Várom már, hogy végre lebegjünk, mint Gagarin“. Azt írtad a neten, hogy azok érzéseiről szól ez a dal, akik külföldön dolgoznak, tanulnak.

Igen, ez a legújabb dalom. Nagyon boldog vagyok, hogy egyre többen hallgatják, és egyre több a pozitív visszajelzés. Mivel itthon a rap mellett reggae-dalokat is írok, hát gondoltam, egy kicsit kiszínezem az albumot. Egy olyan dal született, mellyel azt akarom elmondani a hallgatóknak, hogy nem a rasztáktól kell félni, hanem a hétköznapi dolgoktól, azoktól, amik nem tartanak örökké!  Aztán gondol, ki, mit akar.

 

Az Úgy élj című dalodból kiderül, hogy tér és idő külön mit sem ér. Mikori ez a szám? Hogyan született?

A dal egy hónappal a svájci „kirándulásom“ előtt készült, videóval együtt, mivel én már májusban tudtam, hogy mi a baj. Minderről senki nem tudott az indulásom napjáig. Megírtam a dalt és felkértem Száraz Pistát, hogy ezt filmesítsük is meg. Sikerült is még azelőtt mielőtt felszálltam a repülőre. A dal sokakat kiborított, sok negatív visszajelzés jött, de én csak mosolyogtam. Nem tudták és nem is értették a mai napig azt, hogy ez a dal miért készült. Remélem, akik elolvassák ezt a pár sort, újranézik vagy hallgatják. Nem mindig az a valóság ami a képeken van!

 

 

Nagyon egyben vannak a Kozmikus zavar szövegei. Egyes motívumok, mint a tér, idő, álom, repülés, bohóc, lebegés több dalban is visszatérnek. Mintha egy témát bontanál ki hat dalban. Ez pedig szerintem az ember vívódása, hogy miért van itt, mi dolga a földön, mit is jelent számára a lét, a nemlét. Milyen színeket rejt számára a világ. És világosak a válaszok: a számok többsége lassú dal. Pesszimista vagy?

Elsősorban, nem vagyok pesszimista, csak egyszerűen rühellem a szerelmes dalokat, mivel a csapból is az szól. A jó dolgokat könnyű megírni, persze a jó szokáshoz híven teli közhelyekkel. Ezekből rengeteg van. Én ebben a Kozmikus térben találtam meg önmagam. Nem azért mert nem tudnék mást, de az nem én vagyok. Kevesen hallgatnak, mert… Mert nem rádióbarát, mert nem ujjvastagságú láncok lógnak a nyakamban, mert nincsenek: csöcsök meg segg, mert nem habi, mert nem nyúvszkúl (New School – új sulis rap), mert nem olyan, mint a többi… Sorolhatnám reggelig. A hat dalnak sok-sok köze van egymáshoz, de ezt rábízom a hallgatókra.

 

Szószátyár

 

ABS, Jesus M Perez, Gomez, Lion Riddim, O. J. a Spliff 447 zenekarból a zeneszerzők. Utóbbi alkotónak, Michalovič Tibinek valamint a gitáron közreműködő Szabó „Gila” Ádámnak külön köszönetet mondasz. A többiek zenéje hogyan született? A szövegedre, vagy a zene volt előbb?

Hatalmas köszönet mindenkinek akik a zenéket írták vagy épp hozzá tettek, akár egy gitárhangot is! Én személy szerint a zenére írom a szövegeimet. Van hogy már előbb van meg a szöveg és utána készül el a zene, de az ritkább.

 

Szabó Ádám Gila stúdiójában rögzítettétek a dalokat. Elégedett vagy a végeredménnyel?

Több, mint elégedett. Egy olyan emberrel dolgozhatok, aki hatalmas löketet ad nekem ahhoz, hogy csináljam, jobban csináljam, és színesebben. Ne álljak egy helyben. Szerintem, ha nem találom meg Ádámot, lehet már nem is zenélnék! Természetesen Michalovič Tibornak is jár a köszönet, mert nála is készült pár felvétel. Az Úgy élj és a Sláviková 7.

 

{youtube}https://youtube.com/playlist?list=PL4vI39g-Z8VGZA901Tbydf65QxSv7baUD{/youtube}

 

Mit szóltak a túlontool zenekar tagjai a szólóprojektedhez?

A srácok maximálisan támogatnak engem és ezért hatalmas köszönet nekik.

 

Legutóbb tavaly augusztus végén, a keszegfalvai Egyesület a csallóközi ifjúságért Polgári Társulás Impulse All in Music fesztiválján találkoztunk. Volt azóta fellépésetek?

Az volt az utolsó koncertünk azóta is, sajnos a koronavírus-járvány végett az összes fellépésünket lemondták. De a zenekar továbbra is tevékenykedik.

 

Szószátyár

 

Akkoriban jelent meg Csillaghullás című dalotok videoklipje. Azután több dalotok stúdióban vagy a próbateremben rekedt. Mikor engeditek szabadjára ezeket a számokat?

2021-ben lesz egy-két meglepetése a zenekarnak a hallgatóság számára. Reméljük, nemcsak dalok, hanem videók is, majd ahogy a helyzet engedi.

 

Mennyit változtál a tavalyi évben? Egy újdonságról tudok: vőlegényként léptél az új évbe. Mit vársz 2021-től?

A tavalyi év sok mindent hozott. Új munkahely, új kihívások, amiket teljesíteni szerettem volna. Szerencsére sikerült is. Úgy érzem fejlődtem, zeneileg és szakmailag is. 2020. December 31-én megkértem barátnőm, Posztós Tímea kezét, aki igent mondott és így menyasszonyomként mutathatom be őt az új évtől.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Kiss Gergely Öcsi, Süni Photography, Nagy Róbert