Harmadszor rendezik a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok Szemléjét Perbetén - Dombóvári Balázst kérdeztük

Harmadszor rendezik a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok Szemléjét Perbetén

A TUMULTUS Polgári Társulás és a SZMAZE idén is megrendezi a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok Szemléjét a perbetei futballpályán. A rendezvényre 2016. július 15-én és 16-án, a Tumultus Fesztivál kötelékében kerül sor. A részletekről Dombóvári Balázst, a TUMULTUS Polgári Társulás tagját faggattam, aki nem mellesleg a szemle egyik fő szervezője.

 

Július idusán idén is amatőr együttesek és szólisták özönlenek Perbetére, ahol ismét megrendezik a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok Szemléjét. Mi változott az előzőekhez képest?

Sajnos egy szomorú hírrel kell kezdenem. Pár hónapja váratlanul elhunyt Újfalusi Gábor, a szemle zsűrielnöke. Róla azt kell tudni, hogy magyarországi művelődésszervezőként évtizedeken keresztül hasznos hangyamunkát végzett, s ugyan végig a háttérben maradt, mégis mozgalmakat, fesztiválokat, indított el, s a közelmúltig határon átívelő projektekbe is gyakran bekapcsolódott. A Hangfoglaló, majd később az Öröm a zene Kárpát-medencei tehetséggondozó program elindítója és motorja volt, a perbetei szemlék igazi mentora. Szerény természete, problémamegoldó készsége miatt mindenki kedvelte. Az idei szemlét az ő emlékének szenteljük, ezzel is tisztelegve e fantasztikus ember emléke előtt. Rá emlékezve idén minden fellépő zenekar feldolgoz majd egy Led Zeppelin vagy egy Beatles dalt. Ezek voltak ugyanis Gábor kedvenc együttesei. Az Öröm a zene program természetesen folytatódik, a perbetei szemle továbbra is a rendezvénysorozat felvidéki selejtezője marad, így a tavaly és tavalyelőtt megfogalmazott kritériumrendszer és menetrend zömmel idén is érvényes lesz.

Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok Szemléje

Milyen kritériumok alapján jelentkezhetnek tehát idén az előadók?

A jelentkező zenekarok közül a rátermettségük alapján előzsűrizéssel választjuk ki azokat, amelyek a szemlére meghívást kapnak. Természetesen a szemle a többiek számára is sok meglepést tartogat, ráadásul azok a nevező szólisták és zenekarok, akik és amelyek az előzsűrizés alapján nem jutnak színpadra, 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet az idei Tumultus Fesztiválra!
A szakmai elbírálás kritériumai szólisták és zenekarok esetében: a szerzemények kiforrottsága, hangszerelés, egyediség, a dalszöveg minősége, összhang a mondandó és a zene között, a produkció átélése (feeling), hangszeres tudás, színpadi megjelenés és koreográfia, összhatás. A Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok 3. Szemléjére nevezhetnek szlovákiai lakhelyű, magukat szlovákiai magyarnak valló személyek, ill. zömmel szlovákiai magyar tagokból álló, szlovákiai bázissal rendelkező csoportok, zenekarok, együttesek. Műfaji megkötés nincs, a lényeg, hogy élő muzsikáról legyen szó.

A jelentkezés feltétele legalább két, értékelhető minőségű, saját szerzeményeket tartalmazó felvétel, amit a jelentkezők e-mailben (mp3 formátumban, vagy audió illetve videó link csatolásával) az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. villámpostacímre küldhetnek el.

A döntőben előadott számoknak saját szerzeményeknek kell lenniük, továbbá Újfalusi Gábor emlékére egy Led Zeppelin vagy The Beatles dal feldolgozását kell előadniuk a döntősöknek. Minden zenekarnak 15 perc színpadi- és 10 perc szerelési idő áll majd a rendelkezésére.

Jelentkezési határidő: 2016. június 30. A nevezési díj: 30 euró, melyet csak az előzsűrizés által bejutott zenekaroknak kell átutalniuk július 10-ig a Tumultus polgári társulás hivatalos számlájára. Maga a jelentkezés ingyenes!

TAVALYI BESZÁMOLÓ

Miben különbözik a tehetséggondozó program a tehetségkutatótól?

A legfontosabb eltérés az, hogy az Öröm a zene tehetséggondozó program – és ez által maga a szemle – nemcsak a jelentkező zenekarok produkcióival foglalkozik, hanem a jövőjük is érdekli, s lehetőségeihez mérten támogatja őket a későbbiekben is. A jól szereplő előadókat, csapatokat újból, már versenyen kívül is meghívjuk, egyéb fellépési lehetőségeket, díjakat (stúdióidő, videoklip, saját honlap stb.), médiaszereplést ajánlunk fel nekik, a helyszínen zenei előadásokat, workshopokat szervezünk számukra, és az első helyezett a neves szakmai zsűri jóvoltából egyenes ágon bekerül a budapesti fináléba.

A döntőt a Budapest Music Expo hangszer-, hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikai kiállítás egyik kiemelt rendezvényeként Budapesten rendezik, ennek fődíja egymillió forint! Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a szemle nemcsak bemutatkozási lehetőség és szakmai megmérettetés a feltörekvő felvidéki zenekaroknak, hanem kiváló alkalom a kapcsolatok kialakítására.

Ez a rendezvény nem a szimpla rivalizálásról szól; a különböző zenekarok tagjai együtt nézik végig a zenei előadásokat, együtt kapcsolódnak be a workshopokba, és utána közösen buliznak egy jót, nem beszélve arról, hogy az egész Tumultus Fesztiválra ingyenes meghívást kapnak, és sok élménnyel gazdagodnak. Eddig minden évben érdekfeszítő programok várták a szemle látogatóit. Tavaly és tavalyelőtt például Temesi Berci, Szappanos György, Benkó Ákos vagy Csintalan György tartott workshopot, a kerekasztal-beszélgetéseken magyarországi vendégek mellett hazai zenészek (pl. Kovács Koppány, Tornóczi Tibi, Michnya Róbert, Puss Tamás) is részt vettek, továbbá bemutatkozott a GV Guitars. Mindenképpen meg szeretném említeni, hogy a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok Szemléjének kiemelt támogatói a magyarországi Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ), a dunaszerdahelyi Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a budapesti Nemzeti Művelődési Intézet.

Tumultus Fesztivál

A Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok Szemléje a Tumultus Fesztivál része. Milyen zenekarokat hívtatok meg idén?

Ebben az évben határozottan a felvidéki zenekarokra fókuszálunk, de lesz Republic nagykoncert is. Pénteken, a szemle fellépői után következik a naszvadi História, utánuk, kilenctől a már említett Republic, majd pedig a csallóközcsütörtöki Phoenix RT és a dunaszerdahelyi RAF-II zárja a sort. Szombaton színpadra áll a rozsnyói Witchcry, a révkomáromi Aylen's Fall és Kerecsen zenekarok, a zselízi Nautilus, a párkányi Ser On Stone és a szőgyéni MadDogX. A sátorozási és tisztálkodási lehetőség adott és mindenki számára ingyenes. A Tumultus Fesztivál facebook oldalán a szemle és a fesztivál is elérhető. Tehát a zenekarok a már fent említett módon az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldhetik előzsűrizésre a felvételeiket legkésőbb 2016. június 30-ig! 

Lacza Gergely, ATEMPO.sk