PorondMester: Szaltók, paták, tollak – Világsztárok világszámai a Fővárosi Nagycirkuszban (+FOTÓK)

A nézőtér felett röpködő papagájok, szaltó a halálkerék tetején, a lovaival diskuráló olasz lóidomár ugyanúgy fellépnek a Főváros Nagycirkusz Fesztivál Plusz – Világsztárok Budapesten című, március 17-ig megtekinthető előadásában, mint ugródeszkáról pattanó, egymás nyakába huppanó mongóliai artisták, vagy éppen egy orosz levegőakrobata, aki gurtnin kapaszkodik a magasban, miközben egyszer sem ejti el az ezüst labdáját.

Magyarok is díjakat kaptak a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon (+FOTÓK)

Ilyen varázslatokra csak a legjobbak képesek a cirkuszban. A Fővárosi Nagycirkusz most a január 10. és 15. között zajlott, kétévente megrendezésre kerülő, idén 28 éves, XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hangulatát mentette át új műsorába. Közel három évtizedes hagyomány az is, hogy a fesztivál utáni műsorban Budapesten tartják a győzteseket, hogy két hónapon keresztül a magyar közönség is megcsodálhassa a világ legjobb artistaművészeinek produkcióit. Az egyik arany díjas csoport, a mongóliai Troupe Zola elejétől a végéig megkoreografált, páratlan és lélegzetelállító ugródeszka produkciója az előadás záró száma.

 

Anton és Viktor Franke

 

Közben pedig a porondon csillognak, villognak az ezüst, bronz és különdíjas akrobaták, idomárok és bohócok. Utóbbiak, Anton és Viktor Franke, a Kazah Állami Cirkusz művészei, a világ öt legjobb bohóca közé tartoznak. Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója társrendezői voltak a tavaly év végi Csodaláda című lenyűgöző előadásnak. Eredeti és látványos poénokkal nevettették a közönséget a múlt heti csütörtök délutáni előadáson is.

 

Bui Quoc Huy

 

Az elsőként fellépő vietnámi Bui Quoc Huy kitalált magának egy újfajta rekvizitet, amely úgy néz ki, mint egy óriási gyűrű, és azzal mutatta be szenzációs produkcióját. Utána Anton és Viktor Franke bohócok új ruhát varázsoltak a közönségből kiválasztott párra – akik kísértetiesen hasonlítottak a műsorban később táncosként is fellépett Darina Shevarova – Maxym Lata kettősre… – a hahotázó publikum nagy örömére.

 

Walker Diabolo

 

A tajvani Walker Diabolo csoport úgy használta a diabólót, mintha tagjai ezzel születtek volna. Pillanatok alatt futtatták körbe, dobták a levegőbe, majd kapták el megint a világító eszközt.

 

Elisa Cussadiè

 

Eztán az olasz Elisa Cussadiè, egy olasz négygenerációs cirkuszi család sarja és papagájai uralták a porondot. Elisa más mutatványok tudója is, akkor kezdett papagájokkal, galambokkal és kutyákkal foglalkozni, amikor találkozott férjével, Alessio Fochesato-val. Áll az előadáshoz kiadott magazinban. Fantasztikus mutatványokat produkáltak a tollas világsztárok. Híreink szerint Elisa Cussadiè egy neves magyar utazócirkusz idei jubileumi turnéjának műsorában is porondra áll majd.

 

Anton Mikheev

 

Ezután minden szem a cirkusz kupolájára szegeződött. Az orosz Anton Mikheev a Nikulin cirkuszban tanulta meg a gurtni művészetét. Frenetikus produkciójában egyensúlyozás közben egy ezüst labdával is játszott.

 

Alex Giona

 

Az első részt a ló és az ember harmóniája zárta, az olasz Alex Giona és hét lova előadásában. Ritkán látni ilyen szabadidomítást cirkuszokban! Alex mintha beszélgetne a lovakkal, kedvesen megkérve őket a feladatokra. Nem mindennapi élmény volt ez a különleges produkció. Gréti és Alex komáromi barátaimmal – akikkel az előadás előtt elefántot lestünk a közeli állatkert kerítésén túl, utána pedig a nem messze berendezett lampionfesztivál fényeiben gyönyörködtünk – még a 15 perces szünetben is erről beszélgettünk.

 

Andrej Pogorelov

 

Maradt világszám bőven a Fesztivál Plusz – Világsztárok Budapesten előadás második részére is. Forogni kezdett a halálkerék, a fehérorosz Andrej Pogorelov pedig halált megvető bátorsággal szaltózott annak peremén, egy másik pillanatban pedig fekete csuklyát húzott a fejére. A közönség – főleg az aznap délután a nézőtéren helyet foglalt sok gyermek – igazi hőse lett a korábban sportoló majd trambulinozó artista, akiről hallani, hogy szintén egy magyar utazócirkuszhoz szerződött az új szezonra.

 

Bruno Macaggi

 

Lazításul az adrenalint próbáló mutatvány után, megint Anton és Viktor Franke következtek. Ezúttal az egyik nézőtől kölcsönkért mobiltelefonnal csintalankodtak. Majd Bruno Macaggi olasz – spanyol zsonglőr toppant a porondra, aki egyszerre 12 shake pohárral játszott, lazán és könnyedén. Tehette, hiszen 8 éves korában kezdett zsonglőrködni.

A bájos Russnák Regina nagyszerű gurtni számot mutatott be. A Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia növendéke 7 éve foglalkozik artistaművészettel, de szülei emelőszámában is fellépett már. Több díj birtokosa. Élvezet volt nézni a levegőben.

 

Russnák Regina

 

A szám után a bohócoknál előkerült a pisztoly, majd el is dörrent, persze senkinek sem lett semmi baja. Az előadást a Troupe Zola és ugródeszkáik zárták, bizonyítva, hogy nem véletlenül kapta meg a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyik arany díját a népes mongóliai artistacsoport. A szaltóra, hét ember magasan, sokkal a Fővárosi Nagycirkuszból való távozás után is emlékeztünk.

 

Troupe Zola

 

Történt mindez – az előadást rendező Jászai Mari-díjas Fekete Péter főigazgató szándéka és a cirkuszfesztivál üzenete szerint – a csupa nagybetűs BÉKE jegyében, egy fantasztikus zenekar kíséretével és a nagyszerű Gábor Anita műsorvezetésével, aki egy dalt is elénekelt.

A műsorhoz kiadott magazinban van egy hajtogatható papírrepülő. Nem áruljuk el, mire való. Kiderül a teltházakat vonzó előadásból, amely március 17-ig látható a Fővárosi Nagycirkusz, a világ egyik legszebb cirkusza porondján.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Urbán Ádám, Fővárosi Nagycirkusz