Meghalt Mike Hodges, a Flash Gordon című film rendezője, aki a Queennek is készített klipeket

Meghalt Mike Hodges, a Flash Gordon című film rendezője, aki a Queennek is készített klipeket

Meghalt 90 éves korában Mike Hodges brit forgatókönyvíró, film- és televíziós rendező, a Flash Gordon és az Öld meg Cartert! című filmek alkotója.

A rendező angliai otthonában, Dorsetben hunyt el még szombaton, halálhírét a brit The Guardian napilapnak és az amerikai Variety filmes portálnak erősítette meg Mike Kaplan producer, a filmes régi barátja.

Hodges fiatal korában könyvelőként dolgozott, majd két év katonai szolgálat után a súgógép kezelőjeként került a szórakoztatóiparba. Útja a tévés hírműsorok és dokumentumfilmek gyártásához és rendezéséhez vezetett.

Első nagyjátékfilmje az 1971-es Öld meg Cartert! volt Michael Caine-nel a főszerepben. Ezt követték a Máltát látni és meghalni (1972), az Ómen 2: Damien (1978) és az 1980-as Flash Gordon című sci-fi.

 

 

A 90-es években újra rendezni kezdett. Ismertebb munkái közé tartozik az Ima egy haldoklóért (1987), a Fekete szivárvány (1989) és A krupié (1998). Utolsó filmje a 2003-ban bemutatott Űzött vad volt, amiben szintén Clive Owen játszotta a főszerepet, akárcsak A krupiéban.

Hodges a nyolcvanas években több videóklipet is készített a Queen együttesnek.

A filmezéstől a kétezres években vonult vissza.

Halálának pontos oka egyelőre ismeretlen.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Paramount