50+1 éves a magyar táncházmozgalom – ma van a Táncház Napja

A Hagyományok Háza idén tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Táncház Napját. A jeles eseményen a szervezők és a résztvevők a több mint ötvenéves táncházmozgalomról is megemlékeznek.

A Hagyományok Háza programsorozattal készül idén is a Táncház Napjára. A központi rendezvényt a Liszt Ferenc tér Zeneakadémia előtt részén tartja, ahol egész délután élőzenével kísért tánc- és énektanítás, és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. A Táncház Napjához kapcsolódóan több éve a Zeneakadémián népzenei gálakoncertet is rendez ezen a napon.

 

Táncház Napja

 

A Táncház Napja az első városi táncház 40 éves évfordulójához kötődik, megálmodói hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a budapesti Liszt Ferenc téren, az Írók Boltja szomszédságában. Azért erre a kultikus helyszínre esett a választásuk, mert a könyváruház különtermében – akkor még zártkörű klubként, a Bihari János Táncegyüttes néhány táncosának kezdeményezésére, négy táncegyüttes táncosainak részvételével – 1972. május 6-án rendezték az első városi táncházat. A zártkörű klub később a Bartók Táncegyüttesnek és emblematikus vezetőjének, Timár Sándornak köszönhetően megnyílt a néptánc iránt érdeklődők előtt, s a kezdeményezés gyorsan terjedt a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság körében.

 

 

A Táncház Napjának indulása azért is nevezetes, mivel azokban a hónapokban vették fel a módszert az UNESCO „Legjobb megőrzési gyakorlatok” regiszterébe. Az első rendezvénnyel a szervezők ország-világ előtt kívánták népszerűsíteni a táncházat, mint szórakozási, közösségi formát. Az első alkalom után a Táncház Napját már országos érdeklődés kísérte, ezt követően a Hagyományok Háza és a társszervező Hagyományok Háza Baráti Köre felhívást tett közzé, hogy mind a Kárpát-medencei, mind pedig a diaszpórában élő magyarság is hasonló rendezvényekkel tegye emlékezetessé május első szombatját. Az elmúlt évtized meghozta gyümölcsét, a nap hagyománnyá vált, s olyan emlékezetes eseményekre tekinthet vissza, mint például az 2018-as New York-i rendezvénysorozat.

E naphoz kapcsolódva Felvidéken május közepén rendezik meg a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozót Komáromban, ahol táncház mellett koncertek, előadások is színesítik a programot.

A Hagyományok Háza a táncházmozgalom kiemelt nemzeti intézményévé vált, s a létrejött Erdélyi Hagyományok Háza is e hagyomány letéteményese, ahol szintén emlékeznekk a táncházmozgalom indulására, azon a településen, ahonnan táncház szó és a városi táncház ötlete eredt.

ATEMPO.sk
Fotó: Hagyományok Háza